Heilitis – Najrasprostranjenije oboljenje usana

Heilitis se može javiti kao samostalno oboljenje ili simptom nekih drugih bolesti. Pri čemu postoji više različitih vrsta.

0
1059
Heilitis

Heilitis je jedno od najsrasprostranjenijih oboljena usana.

Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja se u jednom trenutku svog života nije suočila sa ispucalim usnama. Ovaj problem ne samo da narušava lepotu vašeg osmeha, već može biti veoma neprijatan, dovodeći do osećaja nelagode, pa čak i bola.

Heilitis se može javiti kao samostalno oboljenje ili simptom nekih drugih bolesti. Pri čemu postoji više različitih vrsta.

Heilitis na uglovima usana

Angularni heilitis, tj. žvale se javlja na uglovima usana. Uzroci nastanka su različiti. Obično je izazvan infekcijama bakterijama, kao što je Staphylococcus Aureus ili gljivicama, među kojima je to u većini slučajeva Candida Albicans. Nedostatak vitamina B9 i B12, takođe, može biti pokretač problema.

HeilitisKod starih ljudi angularni heilitis se javlja usled atrofije mišića i gubitka visine zagrižaja koji je posledica gubitka zuba. Mada i loše urađena totalna proteza može biti uzročnik žvala. Dok se kod dece najčešće javlja zbog stavljanja prljavih ruku u usta. U izazivače se svrstavaju i dijabetes, alergije i kserostomija (sindrom suvih usta).

Ova vrsta heilitisa se razvija obostrano, tj. na uglovima usana obeju strana. Započinje crvenilom koje se polako širi. Vremenom se od uglova usana ka koži lica stvaraju fisure koje mogu da imaju i krvave kraste. Prate ih osećaj blagog peckanja u uglovima usana i bol pri govoru i žvakanju.

Nažalost, angularni heilitis može trajati godinama, sve dok se ne otkrije njegov uzrok.

Ljuspasti heilitis

Ljuspasti heilitis ili cheiilitiis exfoliativa, kao što naziv kaže, javlja se u vidu ljuspica. Zahvata najčešće samo donju usnu tako da se sloj sluzokože skida u vidu ljuspica. S obzirom da je prisutan osećaj sušenja usana osoba ih često vlaži, što dovodi do pogoršanja.

Glavni pokretači ovog heilitisa su loše navike. To su, pre svega, pušenje, grickanje i prekomerno vlaženje usana. Kao faktori navode se i nedostatak B vitamina, izloženost suncu i naletima vetra.

Najnovija istraživanja ljuspasti heilitis dovode u vezu sa drugim zdravstvenim problemima. Naime, primećeno je da osobe sa poremećajima u radu štitne žlezde pate od suvih usana. Javlja se često i kod depresivnih i anksioznih ljudi.

Oboljenje izazvano sunčevim zracima

Aktinični heilitis nastaje prekomernom izloženošću UV zračenja. Problem dodatno podstiču niska vlažnost vazduha, suv vetar, prašina…

Može biti akutni i hronični. Akutni nastaje naglo, a karakterišu ga plikovi po usnama. Njihovim prskanjem nastaju veoma bolne rane prekrivene žućkastom krastom. Hronični se sporije razvija, sa istim simptomima koji su blažeg intenziteta.

Alergijski heilitis

Alergijski heilitis predstavlja posledicu alergijske reakcije na neki od sastojaka proizvoda koji je nanet na usne. Zbog toga se češće javlja kod mladih žena, koje koriste različite ruževe za usne.

Ispoljava se u vidu otoka i crvenila usana. Da bi prskanjem plikova nastale bolne površine koje mogu da stvore osećaj žarenja i pečenja.

HeilitisBez obzira na vrstu, heilitis zahteva odgovarajuće lečenje. Zato na vreme posetite stomatologa.