Zatamnjivanje prozora u zimskom periodu

0
996
zatamnjivanje stakala

Zatamnjivanje prozora pruža brojne prednosti u zimskim mesecima.

Dolazak decembra označio je početak zime. To znači da je potrebno pripremiti auto i dom za hladne, snežne dane.

Priprema kod automobila obično se odnosi na zamenu guma i ulja i proveru motora. Dok se u stanu razmatra najbolji način za grejanje.

Međutim, retko ko se seti da postoje druge metode kako biste ostvarili uštedu tokom zimskih meseci. Od njih je najefikasnije zatamnjivanje prozora.

Zašto je zatamnjivanje stakala na poslovnim i privatnim objektima obavezno u ovo doba otkriva vam Broutality team.

Zatamnjivanje prozora nije moderna tehnika

Zatamnjivanje prozora na stanovima je razvijeno iz auto folije koja je korišćena za zatamnjivanje stakala na vozilima.

Naime, nakon Drugog svetskog rata automobilska industrija je stvorila prve fabrički zatamnjene prozore. To je podstaklo naučnike da dizajniraju jeftiniju verziju u vidu tamne folije.

Uvideviši prednosti koje donosi zatamnjivanje prozora na automobilu, folije su dobile širu primenu. Odnosno, 70-ih godina, u vreme energetske krize, počelo je zatamnjivanje prozora kako bi se smanjio gubitak toplote iz prostorije.

U početku su folije pravljene od poliestra, ali je otkriveno da one zadržavaju negativno infracrveno zračenje. Pa su novim otkrićima zamenjene polietilenom tereftalatom. Ova prozirna termoplastična smola ima izuzetnu jasnoću, čvrstinu i stabilnost, kao i sposobnost da se odupre različitim uticajima.

Originalne prozorske folije bile su transparentne. Danas su, pod uticajem dekorativne strane, dostupne u različitim bojama.

Zatamnjivanje prozora čuva toplotu

Glavna prednost koju donosi zatamnjivanje prozora jeste pružanje prijatne temperature. Tokom leta tamne folije odbijaju oko 80 odsto sunčeve toplote smanjujući na taj način potrebu za stalnim paljenjem klima uređaja. Dok, zimi folije zadržavaju toplotu u prostoriji, pa nećete morati da tražite dodatni izvor grejanja ako u stanu nije dovoljno visoka temperatura.

Dugoročno posmatrano, zatamnjivanje prozora umanjuje vaše račune za električnu energiju.

Zatamnjivanje prozora ima i zaštitnu ulogu

Zaštitne folije za zimu pružaju potporu prozorima. Time se umanjuje šteta prilikom njihovog pucanja.

Zahvaljujući foliji, prozor postaje otporan ne samo na slučajne ljudske greške, već i na nalete jakog vetra koji nosi kamenje i grane i drugih vremenskih nepogoda.

Prilikom udara prozor ostaje u okviru, jer ga drži folija. Pa je smanjen rizik od prskanja komadića stakla i povreda ukućana.

Zatamnjivanje prozora pruža najviši stepen privatnosti

Zatamnjivanje prozora donosi vlasniku stana prednosti iz spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta. Nijansirana folija čini prostoriju dovoljno svetlom za prijatni boravak i divni pogled kroz prozor.

Ujedno, štiti vaš dom od slučajnih pogleda prolaznika. Zbog toga je zatamnjivanje prozora preporučljivo za prostorije koje zahtevaju viši stepen privatnosti, kao što su kupatilo, spavaća i radna soba.

Osim slučajnih prolaznika folije štite vaš dom od pogleda lopova. Te oni ne mogu da procene vrednost vašeg pokućanstva. Samim tim je manji rizik od provale.

Iako se folije u boji najčešće koriste za poslovne objekte, moderni dizajn pruža brojne mogućnosti. Folije ukrašene efektom murala ili nekim elegantnim detaljima doneće vašim prozorima nepravaziđenu estetiku.

Ukoliko ste rešili da sačuvate toplotu i ukrasite vaše prozore tu je Broutality team koji ima dugogodišnje iskustvo u oblepljivanju svih vrsta folija.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde