Ne prija vam klima u kolima? Zatamnjivanje stakala je rešenje za vrućine

0
1283

Početkom 90-tih godina u Srbiji, zatamnjivanje stakala folijama služilo je na prvom mestu kao trend žestokih momaka ali i da prolaznici ne bi mogli videti šta se stvarno nalazi na zadnjim sedištima. Tih godina najveći broj obožavalaca ovog trenda nije mnogo mario za preglednost tokom vožnje, već se folija za zatamnjivanje stakala stavljala i na vetrobransko staklo s ciljem postizanja što boljeg vizualnog izgleda. Jednostavno tada su bila takva vremena i pravilo je bilo prosto – ukoliko imate tamna stakla na auto imate i bolji izgled.

U današnje vreme napretkom autoindustrije, dolaskom modernijih vozila i uvođenjem strožijih zakonskih popisa, zatamnjivanja stakala na automobilu dobilo je drugu, mnogo bolju svrhu. Danas folije sa kojima se zatamnjuju stakla na automobila štede energiju, osiguravaju bolju preglednost u određenim vremenskim uslovima, povećavaju bezbednost putnika u određenim situacijama, pružaju veću privatnost kao i celoukupan bolji izgled automobila.

Folije za zatamnjivanje stakala sprečavaju ulazak toplote spolja

Zatamnjivanje stakala vašeg vozila, osim što osiguravate putnicima ugodniju vožnju prilikom visokih spoljnih temperatura, takođe u slušaju saobraćajne nezgode štite ih od sitnih komadića stakla koja bi se rasprsla prilikom udesa. Da vas podsetimo, vetrobransko staklo automobila je izrađeno od tri sloja, dva spoljna staklena i srednjeg koji je od specijalne plastike. Kada dođe do udesa komadići staklenih slojeva vežu za plastične i na taj način štite putnike. Međutim situacija sa bočnim staklima je totalno drugačija, jer su kaljena. Problem kod ovog tipa stakla je da se pri razbijanju lomi u sitne fragmente i rasipa po unutrašnjosti vozila što može biti vrlo opasno po sve putnike.

Iz ovih razloga što smo vam naveli montiranje folije za zatamnjivanje stakala na automobilu može biti izuzetno korisno, jer ne dozvoljava komadićima stakla da se rasprsnu po vozilu. Folije na bočnim staklima imaju još jednu ulogu jer otežavaju provalu u vozilo ukoliko neko pokušava da uđe na taj način jer će razbiti staklo.

zatamnjivanje stakala beograd

Kako bi se označio nivo zatamnjenosti stakla na vozilima, folije se označavaju brojevima kao što su 5, 20, 30, 50 i drugim, i oni vam daju informaciju o procentu propuštanja svetlosti u vozilo.

Zakon o bezbednosti saobraćaja ipak ograničava postavljanje folija

Zakon dozvoljava postavljanje folija sa zatamnjenjem u svrhu zaštite ili dekoracije na svim staklima osim prednjeg dela vozila, odnosno dela vozača i suvozača. Ukoliko na tehničkom pregledu vozila ovlašćeno privredno društvo utvrdi da su na vozilu izvršene prepravke, odnosno utvrdi da su na vozilu stakla naknadno zatamnjena, pri čemu nije izvršeno ispitivanje, odnosno nije izdato uverenje o ispitivanju vozila, konstatovaće da je vozilo tehnički neispravno. Ukoliko vozilo poseduje uverenje o ispitivanju vozila, potrebno je da podaci koji su navedeni u uverenju o ispitivanju vozila odgovaraju izvršenim prepravkama na vozilu.

Procedura kod atestiranja folije za zatamnjivanje stakala koja je na snazi od 2018. godine:

1. Saglasnost proizvođača za ugradnju folija: Ova potvrda se može izvaditi kod bilo kog ovlasćenog dilera, odnosno uvoznika automobila za Srbiju. Cena potvrde je od 0 do 3000 dinara, u zavisnosti od porizvođača.

2. Dokumentacija o ugrađenoj foliji: Prilikom ugradnje folija, ovlašćeni servisi su u obavezi da dostave svu potrebnu dokumentaciju o foliji, pri čemu se između folije i stakla postavljaju nalepnice kao potvrda tehničke ispravnosti folije.

3. Atestiranje ugrađenih folija u AMSS-u: Sa pomenutom dokumentacijom se odlazi u najbliže predstavništvo Auto-moto saveza Srbije na pregled dokumentacije i slikanje vozila. AMSS dokumentaciju predaje Agenciji za bezbednost saobracaja. Taksa koja se placa AMSS-u iznosi 2400 dinara, dok taksa koja se placa Agenciji za bezbednost saobraćaja za obradu dokumentacije iznosi 3300 dinara. Nakon nekoliko dana Atest se može preuzeti u AMSS-u.

NAPOMENA: Atest za folije se vadi samo jednom i traje koliko i folije na vozilu. Dakle, pomenutu proceduru nije potrebno ponavljati prilikom svake sledece registracije vozila.

zatamnjivanje stakala broutality zemun

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde