Saznajte kako pravilno nahraniti mačku

Koja je normalna dnevna količina hrane, šta treba i šta ne treba da joj dajete ako želite da vaša mačka ostane u tom formi!

0
985

BAŠ kao i ljudi, i mačke trebaju uravnoteženu i zdravu prehranu koja će osigurati ravnotežu između unosa i potrošnje. Prehrana mačke, za razliku od pasa, trebala bi se hraniti isključivo na mesnim proizvodima.

Biljna hrana ne može im osigurati esencijalne hranjive sastojke, dok se kod pasa to može kombinovati. Takođe, prehrambene navike trebaju biti usklađene s obzirom na stil života i godine mačke, a treba uzeti u obzir i sterilizaciju.

Normalna dnevna količina dehidrirane hrane za mačku od oko 3,5 kilograma je 50 grama. Mačka ima sposobnost instinktivnog traženja hrane i stvari koje joj nedostaju.

Stoga se nemojte ljutiti na nju ako je pronađete na stolu. Mačka uvek mora imati na raspolaganju činiju sveže vode, pogotovo ako je hranite suvom hranom. Suva i mokra hrana koju kupujete garantuje hranljivost, kvalitet i sigurnost, no možete je hraniti i sirovom hranom koju pripremate kod kuće.

Mački se mogu davati sve vrste mesa koje treba biti dobro skuvano i ispečeno kako biste izbegli zarazu. Riba ima istu vrednost kao i meso, ali pazite na kosti! Iznutrice im nikako nemojte davati više od jednom nedljno, izuzev srca. Srce pripada mesu jer je mišić.

Žitarice možete koristiti, najviše rižu, ali je skuvajte gotovo do raspada i pomešajte s mesom. Većina misli kako je mleko dobro za mačke. Istina je da ga mnoge vole, ali izaziva proliv i crevne probleme stoga ga izbegavajte.

 

Od mliječnih proizvoda povremeno im možete davati jogurt ili kefir. Mačke su izbirljive životinje i često odbijaju hranu. Pratite i osluškujte njene potrebe i sigurno ćete naći idealnu formulu koja će učiniti vašu mačku sretnom.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde