Uroš Predić – Ljubav prema slikarstvu sve do poslednjeg dana

Uroš Predić je svoju prvu i najzapaženiju izložbu imao 1888.godine u Beogradu. Nakon toga postao je veoma cenjen i poznat u Srbiji, a pobedio je i na konkursu za oslikavanje ikonostasa za monumentalnu novu crkvu u Novom Bečeju.

0
29
Uroš Predić

Uroš Predić je jedan od najvećih srpskih slikara koji je rođen 1857.godine u Orlovatu, malom seocetu u banatskom kraju.

Rođen je u porodici Petra Predića koji je bio sveštenik i majke Marije.

mobil shop prodaja opreme mobilni telefoni

Studije u Beču

Po završetku gimnazije u Pančevu, 1876.godine, Uroš Predić upisuje Akademiju umetnosti u Beču. Jednom naselivši se u ovom veličanstvenom gradu Austrougarskog carstva, Predić se vrlo ozbiljno posvetio studijama.

Studirao je kod uglednog austrijskog umetnika Christiana Grippenkerla, koji je bio profesor Paje Jovanovića. Po diplomiranju Predić je primljen u profesorov „lični studio“ i u specijalnu školu Akademije, gde je dobio mesto asistenta.

Profesoru Grippenkerlu je pomagao u trinaest scena drevne istorije u dvorani Herrenhaus u novoj zgradi Parlamenta. Na žalost sve slike su uništene tokom bombaškog napada 1944.godine.

Uroš Predić – Povratak u domovinu

Nakon nekoliko godina odlučio je da odustane od mesta asistenta na Akademiji i da se vrati u domovinu.

Tokon naredne decenije, u zavisnosti od posla, svoje vreme je provodio u Orlovatu, Beogradu i Novom Sadu.

Uroš Predić U tom periodu nastalo je nekoliko važnih dela, koja će postati najomiljenija i najpopularnija iz istorije srpske umetnosti. To su dela kao što je  „Siroče na grobu njegove majke“ i „Vesela braća“.

Prva izložba u Beogradu

Uroš Predić je svoju prvu i najzapaženiju izložbu imao 1888.godine u Beogradu. Nakon toga postao je veoma cenjen i poznat u Srbiji, a pobedio je i na konkursu za oslikavanje ikonostasa za monumentalnu novu crkvu u Novom Bečeju.

Od 1889. do 1894.godine naslikao je više od 60 slika, dajući veliki doprinos lepoti raskošno urezanog oltarskog platna, koje je postalo jedno od najvažnijih srpskih ikonostasa u poslednjih nekoliko vekova.

Uroš Predić i porodična tragedija

Baš kada je odlučio da se posveti slikanju ljudi i za ljude i da ne radi više ikinostase, bolest njegovog brata a kasnije i smrt dovela ga je do toga da preispita  svoju odluku. Velika zabrinutost zbog smrti brata  i za opstanak njegove porodice, imala je presudnu ulogu da prihvati rad na ikonostasu u drugoj crkvi, koji je bio dobro plaćen.

1894. godine se seli u svoj rodni Orlovat i tu provodi, kako je i sam rekao, 15 najboljih godina.

Dug i ispunjen život

Tokom svog dugog života Uroš Predić je naslikao veliki broj verskih slika za crkvene i druge klijente, postajući na taj način najveći srpski ikonopisac modernog doba.

Uroš Predić je takođe bio i veliki portretista naslikajući brojne portrete kraljeva, kraljica, bogatih ljudi, političara, umetnika, naučnika, kao i njihovih porodica.

Neizmerno je voleo svoj rad i čak je u 95 – oj godini i dalje u svojim rukama držao četkicu u rukama i slikao.

Nakon što je slomio kuk, u proleće 1952.godine, zdravlje mu se naglo pogoršalo i naredne godine 11.februara 1953.godine je preminuo.

Uroš Predić – Siroče na majčinom grobu

Slika koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Inspiracija za ovu sliku je bila „Smrznuto dete“

Već 130 godina ova slika zadivljuje pre svega osećanjem koje prenosi.

Uroš Predić 1888. godine Uroš Predić pročitao je pesmu mađarskog poete Jožefa Etveša „Smrznuto dete“, koja ga je toliko inspirisala da je ubrzo stvorio sliku „Siroče na majčinom grobu“.

Slika ni danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Čitav prizor izaziva veliko saosećanje. Sumoran ton slike pojačan je zimskim dobom i prizorom groblja kao staništa smrti. Priroda je mrtva, zemlja nerodna, jedini znak života su dve ptice na drvetu.

Svež grob prekrio je sneg. Bezimeni krst je nemarno poboden u zemlju.

Dete leži pored groba majke, ogrnuto pokrivačem. Pretpostavlja se da nakon njene sahrane nije moglo provesti noć u pustoj kući. Bledilo njegovog lica i beživotna boja usana upućuju da je preminulo od hladnoće.

Slika Uroša Predića čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Galerija Draco, koja se nalazi u centru Beograda, vrši prodaju i otkup slika renomiranih domaćih i inostranih umetnika.

 

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde