Jovanka Broz: Od partizanke iz Like do dame svetske klase!

Jovanka je lepo ponašanje i pravila džetseta učila u Rimu, ali joj to nije pomoglo, kako kažu uništile su je sopstvene ambicije tako da je umrla u bedi pre 5 godina!

0
2923
Jovanka broz život
Photo: Instagram @chiquita.grande

Pre pet godina, tačnije 20. oktobra, preminula je Jovanka Broz. Umrla je u Beogradu, a sahranjena je u Kući cveća na Dedinju. Nije se znalo poslednjih godina praktično ništa o prvoj dami bivše države, ultimativnom simbolu jednog vremena, koje je umrlo puno pre nje. Kada je Tito umro, a njoj kasnije nacionalizirana imovina, Jovanka se potpuno povukla u sebe i poslednje godine provela je u siromaštvu. Intervjue je retko ili bolje rečeno nikada nije davala. Titova supruga bila je od 1952. godine pa sve do kraja njegovog života 1980., iako su zadnje zajedničke godine proveli vrlo distancirani.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Filip Djulbegovic (@lazybegovic) дана

Osnovnu školu završila je u rodnom selu Pećani, sa 17 godina odlazi u partizane i iz rata izlazi sa činom majora, a kasnije je postala i potpukovnik. Nosilac je Partizanske spomenice, Ordena zasluga za narod i mnogih drugih odlikovanja. U 21. godini odlikovana je Ordenom za hrabrost, dva puta je ranjavana i prebolela je i tifus. Posle rata u Beogradu upisala je i Svetsku književnost, ali zbog obaveza u kabinetu nije završila studije.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Couture Skeleton (@call_me_nostalgia) дана

Krasila ju je urođena duhovna i fizička lepota, oštroumnost, maksimalna požrtvovanost, dostojanstvena pojava u svim prilikama, koja je opčinjavala strane državnike i njihove supruge, izazivajući divljenje kod istih.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели JUGOSLAVIJA (YUGOSLAVIA) (@jugoslavija.sfrj) дана

Jovanka, rođena kao Budisavljević, u Lici 1924. godine bila je zgodna devojka, politički aktivna od mladih dana. Već sa 17 godina Jovanka se učlanila u Savez komunističke omladine Jugoslavije, a sa svega 21 godinu dobila je dva Ordena za hrabrost. Broza Tita upoznala je 1944. godine tokom nemačkog desanta na Drvar.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Egypt, 1962. Josip Broz Tito with Jovanka Broz on a ship in front of the temple in Abu Simbel. #josipbroztito #jovankabroz #egypt

Објава коју дели JUGOSLAVIJA (YUGOSLAVIA) (@jugoslavija.sfrj) дана

Ljubavna priča para počela je verovatno u tom periodu, budući da su u brak ušli 1952. Međutim, kako je ljubav ovog para tačno počela – nije jasno i ne zna se do danas. Navodno je nakon Drugog svetskog rata, s 24 godine, došla da radi u Titov kabinet.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivana Petkovic (@_free_spirit.i.p) дана

Tada je zapela za oko znatno starijem i harizmatičnom Brozu. Druga verzija kaže da je Jovanka 1945. godine angažovana kako bi kontrolisala hranu i čistoću zdravlja osoblja koje okružuje Josipa, a kasnije je navodno postala njegova lična sekretarica.

Velika ljubav Josipa Broza Tita, Davorjanka Paunović, u tom je periodu preminula. Pretpostavlja se da je tada utehu našao u lepoj i ambicioznoj Jovanki. Ono što je poznato jest da su se u aprilu 1952. venčali u vili u Iloku. Da je prva dama Jugoslavije postalo je jasno 1953. godine, kada je u posetz stigao britanski ministar spoljnih poslova. Od devojčice iz Like došla je do društvenog statusa, uticaja, kraljice bivše države.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Tijana’s Little Cinema (@tijana_digs_classics) дана

Kada su se venčali, u Rimu je, naime, Jovanka učila lepo ponašanje, manire, sve kako bi postala svetska dama. Biti mlada partizanka više nije bilo dovoljno. I ubrzo je širokim osmehom zaintrigirala svet. Nosila je odeću svetskih dizajnera, izgledala zapadnjački, a za nju je tada čak šila i legendarna Žuži Jelinek. Postala je dama, popularnija od mnogih svetskih glumica u to vreme.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Maria Gocheva (@gochevamaria) дана

Svojim neverovatnim zaslugama u svemu što je činila, ostaće upamćena kao jedina prva dama koja je doprinela lično svojim učešćem u mnogobrojnim sverama života državi u čijem je osnivanju i ona mukotrpno učestvovala. Ali, apetiti su se širili, navodno je Jovanka htela i političku moć i uticaj, pa su je Titovi najbliži saradnici ‘uzeli na zub’.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Prva dama. Dama. ❤️ #fbf #jovankabroz #1970 #yugoslavia #harpersbazaarserbia

Објава коју дели Harper’s BAZAAR Serbia (@harpersbazaarserbia) дана

Ljubav i odnos Tita i Jovanke bio je oduvek prekriven velom tajne, ali zna se da su se 70-ih godina jako distancirali i retko su viđani zajedno u javnosti. Zadnje zajedničko pojavljivanje imali su 1977. godine kada su se pojavili na prijemu premijera Norveše. Navodno je bila izuzetno teška za zajednički život.

tito i jovanka broz
Photo: Instagram

Ubrzo je uhapšena pod sumnjivim okolnostima, a nagađalo se da je to hapšenje naredio sam Tito, pod pritiskom saradnika koji su ga okretali protiv Jovanke. Zadnjih godina života Tito je živio sam, a Jovanka se pojavila tek na njegovoj sahrani 1980., i to jedva. Iako su bili distancirani zadnjih godina Titovog života, Jovanka i Josip Broz nikad se službeno nisu razveli.

Jovanka Broz kod Tita
Photo: YouTube

Kada je Tito umro, Jovanka je došla u nikad lošiji položaj, uzeli su joj imovinu, a nije imala ni lična dokumenta. Dobila ih je tek par godina pred smrt. Umrla je teško, bedno, u samoći, od teške bolesti…

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde