Razlozi zbog kojih ćete sigurno posetite Pariz, grad svetlosti!

Donosimo vam top 5 razloga za posetu Parizu, čuvenom gradu svetlosti koji je jedan od glavnih turističkih destinacija na svetu.

0
641
poseta pariz francuska

Privlačeći veli broj ljudi, porodica i turističkih grupa, svojim šarmom, stilom i sofisticiranošću Pariz je uvek jedna od top svetskih turističkih destinacija. Izuzetna kombinacija kulture, trendova, kuhinje, atrakcija, tradicionalne i savremen istorije čine dovoljne razloge za posetu, ali ako vam trebaju neki konkretni razlozi vam donosimo svoje omiljene destinacije i razloge zbog kojih treba da posetite ovaj magični grad.

Važno je napomenuti na početku da je Pariz definitivno tip destinacije, gde bi bilo dobro da pre dolaska istražiti mapu ili lokacije koje želite da posetite. Ima puno toga da se vidi jer svaka ulica vam pruža uzbudljiva iznenađenja, a svaki kraj ima različite karakteristike koje ga čine drugačijim od ostalih.

Ajfelov Toranj

Znamenitosti su brojne, ali ni jedan članak o Parizu ne bi bio potpun bez pominjanja svetski poznatog Ajfelovog tornja. Na posetu ovom veličanstvnom tornju se čeka red, ali vrijedi verujte nam, jer pogled sa njegovog vrha na Pariz ostaje zavek u sećanju.

Vožnja brodom po Seni

Vožnja brodom po Seni je izvanredan način da grad vidite sa reke, ali i neke druge poznate znamenitosti iz drugog ugla, uključuju Arc de Triomphe, izgrađenu u čast Napoleonove carske armije i katedralu Notre Dame, koja je bila glavni svedok romana, Zvonar Crkve Notr Dam. Ova katedrala je jedna od najelegantnijih građevina gotičke arhitekture na svetu. Ukoliko želite da vidite joše predivnih građevina posetite Panthéon, koji je u početku bio crkva a sada je nekropola za preminule istaknute građane Pariza.

Notre Dame Cathedral from the Seine River @notredamecathedral #seineriver #paris #france #seinerivercruise #22bridges

Објава коју дели Lynda (@lyndahaddon) дана

Jedna od najboljih kuhinja na svetu

Hrana je jedna od najatraktivnijih karakteristika Pariza i mnogi turisti dolaze sa namerom da probaju tu posebnu francusku kuhinju. Uz poseban šarm jezika koji doprinosi svemu, teško je ignorisati fantastično dekorisane i često romantične ambijente pariskih restorana. Istraživanje pariskih kuhinja i gurmanske ponude kao što su sir i bagete su daleko najuzbudljiviji deo putovanja. Sa toliko tradicionalnih starih restorana da ih je nemoguće zapamtiti, pokušaćete da dođete na red u nekom od njih gde rade neki od najpoznatijih kuvara na svetu. Takođe, naravno, tu je i daleko poznata kultura ispijanja kafe u Parizu. Kada jednom probate kombinaciju kafe i peciva u Parizu definitivno ćete se opet vratiti u ovaj grad svetlosti.

pariz restoran poseta

Fantastični parkovi

Kada pomislite na Pariz asocijacija može da vam bude kao i na ostale metropole, gužve, asfalt i zgrade. Brzi tempo ovog grada može da umori ljude, ali Pariz takođe ima fantastičan izbor idiličnih parkova i bašti koji vas bukvalno nateraju da se divite ovoj prirodi i opustite. Luksemburška bašta koja pripadaju istoimenoj palati je drugi najveći park u Parizu i česta je destinacija porodica zbog svog dečijeg bazena i velikog prostora koji zauzima. Ukoliko želite da vašu decu zabavite, odvedite ih u nezaboravni Diznilend, koji je izrađen po uzoru na park u Orlandu, Amerika. Parc des Buttes-Chaumont prostire se na 25 hektara i takođe je jedno od najromantičnijih i najlepših mesta u gradu. Videćete vodopade, drvene mostove i pećine, kao i impresivan raspon flore i faune.

Umetničke zbirke kao nigde u svetu

Na kraju, koji god da je razlog vaše posetie Parizu, umetnost mora biti prisutna. Svako ko sebe naziva umetnikom ili obožavaocem umetnosti ne bi smeo da propustio parisku umetničku scenu. Umetničke postave koje vas vraćaju vekovima unazad, mogu se videti u mnogim poznatim galerijama i muzejima, uključujući i Louvre, koji u svojoj kolekciji ima više od 38.000 umetničkih dela i neke od velikih remek dela uključujući i Mona Lizu. Muzej d’Orsai koji prikazuje impresionističko slikarstvo je tu odmah u blizini, a Centar Pompidou će interesovati ljubitelje moderne umetnosti. Alternativno, afrička i azijska umetnost je istaknuta u Musee du Kuai Branli.

muzej luvr pariz

Kolevka mnogih modnih marki

Čak i ako niste ljubitelj trošenja vašeg teško zarađenog novca na krpice, zanemarivanje pariskih prodavnica biće ravno zločinu. Grad je centar mode, trendova i stilova. Sa luksuznim brendovima čije radnje obasjavaju ulice, biće lako da se bankrotirate. Takođe postoje razne prodavnice, antikvarnice i suvenirnice, pa čak i ako u svom koferu nema više prostora za odeću, uvek možete donetii kući jedinstveni suvenir iz ovog grada ljubavi.

Razlozi zbog kojih ćete sigurno posetite Pariz, grad svetlosti!

Da li ste posetili Pariz?

Thank you for the vote!

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde