Provereno: Leteći automobili su uskoro iznad nas

DOSADA NA FILMU, OD SAD I NA JAVI: Leteći automobili kreću u masovnu proizvodnju. Nizozemci su prodali 70 primeraka, a na putevima i u vazduhu ih možemo očekivati već za godinu dana.

0
1019
leteci automobil
Foto: Printscreen YouTube

Leteći automobili više nisu daleka budućnost, nisu čak ni bliska, oni su postali – sadašnjost. Već sada se odvija prava trka ko će se upisati u istoriju kao prvi komercijalni leteći automobil, a ‘nominaciju’ je ovih dana preuzelo nizozemsko ‘leteće čudo’ zvano PAL-V (Pioneer Personal Air Landing Vehicle) Liberty, predstavljeno ove nedelje u Majmiju.

Kako prenose svetski mediji, za PAL-V-a postoji već 70 prednarudžbi, a budući vlasnici će dobiti ključeve 2021. godine.

Predsjednik uprave nizozemske komapnije Robert Dingemanse još je skratio to vreme čekanja, jer je izjavio za AFP da će novi vlasnici ključeve dobiti za godinu dana.

„Leteći automobili su mnogo, mnogo puta bili u filmovima, a iduće godine postaće dostupni svima.“

„Posle godina teškog rada, uspeli smo da prevaziđemo tehničke prepreke, naš tim je uspeo da proizvede inovativni leteći automobil koji zadovoljava sve postojeće sigurnosne standarde koje su propisala regulatorna tela širom sveta“, naglasio je Dingemanse.

U jednom se PAL-V razlikuje od sličnih modela.

„Dok su koncepti drugih proizvođača električnih automobila zahtevali promene postojećih regulativa, u mnogim slučajevima i do sada nepostojećih tehnologija, PAL-V je namerno izabrao da kreira leteći automobil s dokazanim tehnologijama koji zadovoljava sve postojeće standarde.“

leteci automobil
Foto: Printscreen YouTube

Auto se pretvara u avion za 10 minuta

PAL-V Liberty izgleda kao svojevrsna kombinacija trokolice i helihoptera, dugačak je četiri metra, a širok dva u putnom izdanju. Za transformaciju iz automobila u letelicu treba mu 10 minuta, a za manje od devet sekundi dostiže brzinu od 100 kilometara na sat. Inače, u vazduhu može postići brzinu do nekih 180 kilometara na sat, dok je na tlu sporiji za 20 kilometara po satu. Maksimalna visina leta iznosi 3500 metara, a u vazduhu, uz prosečnu potrošnju, može ostati 4 sata i 18 minuta.

Pokreću ga dva motora od 200 konjskih snaga. Prema specifikacijama, rezervoar od 100 litara (trošit će benzin za automobile Euro 95 i Euro 98) trebao biti biti dovoljan da u vazduhu pređe udaljenost od 500 kilometara, na tlu bi mogao da pređe 1.315 kilometara. Da bi poleteo, treba mu oko 180 metara ravnog tla, a za sletanje svega 30.

PAL-V izrađen je od karbonskih vlakana, titanijuma i aluminijuma, a teži 664 kilograma. Predviđen je, na žalost, samo za dve osobe.

Naravno, da bi ga vozili biće potrebna i vozačka i pilotska dozvola. Proizvođač tvrdi da vam treba samo 30-40 sati treninga kako bi svladali osnove pilotiranja.

A cena? ‘Samo’ 599.000 dolara. Međutim, postojaće i jeftinija verzija, koja bi bila bitno jefinija, tako da za nju treba izdvojiti 335.000 dolara.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde