NAJMOĆNIJE KRALJICE – Bile su strah i trepet kroz istoriju

Neke kraljice ali i ratnice drevnih vremena za koje sigurno niste čuli, bile su strah i trepet, svojim neprijateljima sekle su glave, a kao vojne stratege, niko ih nije mogao nadmudriti.

0
1516
najpoznatije kraljice
Foto: YouTube Printscreen

Kraljevi vladari koji su bili i vrhunski ratnici u istoriji nisu retkost. Kraljice – ratnice nešto su ređe, ali ima ih i više nego što mislite i istorija o njima piše sa strahopoštovanjem. Svi smo čuli za Kleopatru i Teutu, ali širom sveta bilo je još neustrašivih vladarki koje su ispisale stranice istorije, piše Grunge.com.

Carica Fu Hao

Car Wu Ding iz dinastije Šang vladao je u 13. veku p.n.e, a poznat je po tome što je osiguravao savezništva s neprijateljskim plemenima sklapanjem brakova s njihovim ženama. Na vrhuncu svoje moći imao je oko 60 žena. Jedna od njih, carica Fu Hao postaće vojskovođa i političarka.

Uspešno se borila protiv neprijatelja Kine, a pleme Tu-Fang s kojim je carstvo dugo imalo problema, rešila je u jednoj bitki, a bila je i jedna od carevih najvernijih savetnica.

Najbolji pokazatelj vojne moći i ugleda koji je za života uživala carica Fu Hao je njena impozantna grobnica u kojoj su pronađene stotine različitog bronzanog oružja i ritualnog pribora, hiljade predmeta od žada, slonovače i kostiju, hrpe novca dinastije Šang i ostaci njenih slugu koji su žrtvovani kako bi je pratili u zagrobnom život.

Tomirida, kraljica Masageta

Kir Veliki koji je vladao carstvom Ahemenida u 6. veku p.n.e. poznat je kao jedan od najmoćnijih persijskih vladara. Njegovim neprijateljima se činilo da je nepobediv. Međutim, pobedila ga je i ubila jedna nezaustavljiva kraljica i žalosna majka, Tomirida, vladarka plemena Masageti.

Prema antičkim istoričarima, Tomirida je vladala Masagetima, skitskim konjaničkim plemenom koje je jahalo stepama Centralne Azije i od kojih će se kasnije formirati Huni. Kir i Persijanci u njima nisu videli nikakvu pretnju, a skitske je trupe redovno pobeđivao tako što bi ih na prevaru napio veče uoči bitke. U jednoj takvoj borbi zarobio je Tomiridina sina koji je u zarobljeništvu izvršio samoubistvo.

Besna Tomirida poslala je glasnike Kiru, ali on ih je ignorisao. Zbog toga je izazvala Persijance na drugu bitku, a ovoga puta Kirovi trikovi nisu funkcionisali. Masageti su okružili Persijance, a prema mnogim izvorima nepobedivog je Kira u borbi ubila upravo Tomirida. Odrubila mu je glavu i strpala je u posudu punu krvi. Tamo je držala čitavog života, a iz te posude je povremeno i pila.

Artemizija, kraljica Karije

U vreme Grčko-persijskih ratova kada je kralj Kserkso krenuo u pohod protiv Grka u 5. veku p.n.e. njegov najveći saveznik bila je Artemizija, kraljica Karije, kraljevstva koje se prostiralo na teritoriju današnje Turske.

Artemizija je vladala Karijom nakon smrti njenog supruga dok njen sin nije stekao punolettsvo. Herodot ju opisuje kao najvažnijeg Kserksovog saveznika, a u svojim zapisima divi se njenoj lukavosti, odlučnosti i čvrstom karakteru.

Imala je snažnu mornaricu, a njeni su brodovi često vijorili grčku zastavu sve dok se ne bi svojim neprijateljima dovoljno približili i iznenadili ih. Zbog toga je slovila za veštog pirata i odličan stratega. Grci su njenu glavu ucenili na 10.000 drahmi.

Pokazala je neverovatnu hrabrost u bitki kod Salamine u kojoj su Persijanci pretrpeli ogroman poraz. Od svih saveznika i vojskovođa, Artemizija je bila jedina koja je odgovarala Kserksa da uđe u ovu bitku. Nakon persijske propasti, istoričari su zabeležili da se Artemizija svojim brzim brodovima izvukla njegove sinove na sigurno.

Sestre Trung

U prvom veku naše ere, Vijetnamom je vladala dinastija Han. Vladara severnog Vijetnama, Thi Sača kineski generali su ubili zbog urote kojom je nameravao da svrgne njihovu vladavinu u zemlji. Kada je umro, vođstvo nad pokretom otpora preuzela je njegova udovica, Trung Trac.

U društvu svoje sestre Trung Nhi povele su vojsku protiv kineske vlasti. Bilo je to 39. n.e a u samo godinu dana pošlo im je za rukom da oslobode 65 severnovijetnamskih citadela. Nakon toga, proglasile su se kraljicama bezimene zemlje koja se prostirala od južne Kine do centralnog Vijetnama.

Na žalost, njihove trupe nisu bile uvežbane, niti su imale podršku naroda pa protiv pune snage kineske vojske nisu imale šanse. Poražene su u blizini današnjeg Hanoja.

Sestre su bile prisiljene da se povuku, a na koncu su se utopile kako bi izbegle zarobljeništvo. Kao lideri prvog vijetnamskog nacionalnog pokreta danas su u svojoj zemlji junakinje. Zahvaljujući njihovom uspehu, u Vijetnamskom patrijarhalnom sistemu žene su bile u puno boljem položaju nego u susednoj Indiji ili Kini.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde