Koncentrisani napitak od kafe, kojem je prava domovina Italija, retko ko nije probao. Upravo zbog te popularnosti širom sveta ovaj gusti napitak koji mnogima u trenu vraća energiju ima svoj dan i obležava se danas kao Svetski dan espressa.
U njegovoj domovini, Italiji, obožavaju ga i ritualno piju nekoliko puta na dan, obavezno uz čašu vode.
Priprema pravog espressa po pravilu traje od 23 do 25 sekundi, a pravi se od sedam grama kafe, 25 ml vode između 88 i 92 stepeni, nakon čega se dobije 30 kubičnih centimetara espressa ili dva do tri gutljaja. Mora imati smećkastu kremu, boje lešnika, a šoljica ne sme biti vruća, ali ni hladna.
Baristi su nam objasnili da je glavna karakteristika dobrog espressa da ima kremu odnosno penu. Svi ukusi su u kremi, a ne u crnoj vodi koju pijete. Nepisano je pravilo da espresso, kad ga dobijete bez kreme, možete vratiti i zatražiti novi.
Svetski dan espressa zapravo je stvoren u čast Italijana Angela Morionda, koji je krajem 19. veka, tačnije 1884. godine, izumeo prvi espresso aparat koji zasebno kontroliše protok pare i vode kroz kafu. Ova inovacija je omogućila iskorišćavanje najvećeg mogućeg potencijala iz kafenih zrnaca. Za razliku od drugih metoda pripreme kafe, espresso ima veću koncentraciju otopljenih stvari – oko 25 posto, a kod filtrirane kafe to je 17 posto.