Imate li je? (Ne)očekivana navika koja pokazuje hoće li veza ili brak trajati

Dobre i uspešne veze i brakovi ne događaju se sami od sebe. Na njima treba raditi i truditi se, a i sticanje nekih navika pomaže da ljubavni odnos potraje.

0
75
Navike srećnih parova
Foto: ShutterStock

Dacher Keltner, profesor psihologije na Univerzitetu UC Berkeley i autor knjige Born to Be Good: The Science of a Meaningful Life, pozabavio se pitanjem koja to navika najviše određuje da će veza ili brak potrajati. Mnogi bi pomislili da je to komunikacija, međusobno poštovanje ili pak negovanje zajedničkih vrednosti, ali u svom istraživanju Keltner je došao do drugačijeg zaključa – zajednički smeh jedan je od najvećih pokazatelja da će ljubavni odnos potrajati.

Kod parova koji su se razveli u proseku 13,9 godina nakon što su se venčali, nedostatak smeha predvideo je kraj njihovog braka. U ranom periodu braka ljutnja i nepoštovanje izrazito su toksični. U kasnijim fazama odsustvo smeha glavni je pokazatelj da bi se brak mogao raspasti, zaključio je Dacher Keltner. Uvreženo je mišljenje da su svađe te koje presude bračnom odnosu. Međutim, zdravo svađanje može čak biti korisno za odnos. S druge strane, kada se par prestane smejati zajedno, mnogo su veće šanse da će prekinuti.

mobil shop prodaja opreme mobilni telefoni

Zajednički smeh jedan je od najvećih pokazatelja da će veza ili brak potrajati

S tim je povezana i neočekivana veština koju su najsretniji parovi izbrusili – međusobno zadirkivanje. Istraživanje je pokazalo da su parovi koji znaju simpatično zadirkivati jedno drugo ne samo najsrećniji, nego znaju i bolje rešavati konflikte, te je veća verovatnoća da će ostati zajedno.

Navike srećnih parova
Foto: ShutterStock

Zajedničko zezanje pomaže parovima da se povežu, oslobode stresa te da se lakše reše osećaja napetosti nakon svađe. Smeh i zadirkivanje pomažu da se konflikt smiri i da se prisetite da se sviđate jedno drugome, ističe Julienne Derichs, terapeutkinja za brak i porodicu. Ipak, i zadirkivanje treba biti s merom i ono nikako ne znači da drugu osobu treba posramiti i povrediti. Zadirkivanje treba biti zabavno i odnositi se na stvari za koje znate da ih druga osoba ne doživljava neugodnima.

Zadirkivanje je u redu jedino onda kada je obzirno spram ranjivosti druge osobe, ali joj pokazuje da je zaista vidite te da razumete njena čudna ponašanja i poglede na svet, kaže dr. Jenn Mann, stručnjakinja za veze i autorica knjige The Relationship Fix. Zabavno zadirkivanje može biti korisno i ako se „upotrebi“ usred svađe.

Srećni parovi međusobno se puno zadirkuju dok se svađaju i to rade na vrlo šašav, dobronameran način, na primer „to što ne pereš sudove mi smeta, ali i dalje te volim; nije to veliki problem, možemo to rešiti“. Zadirkuju tako da mogu izraziti koje stvari im smetaju i zbog kojih se svađaju, ali na kooperativan i ugodan način. To je bio pokazatelj koliko dugo će ostati zajedno, objašnjava Dacher.

Smeh je zaista najbolji lek.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde