Kako droga utiče na razvoj ploda?

0
387
droga utiče na razvoj ploda

Svi budući roditelji žele da njihovo dete bude što zdravije. Možda niste znali, ali većina stvari koje trudnice konzumiraju se prenosi na fetus. Dok su neke dobre i poželjne, druge mogu biti veoma štetne. Poznato je da droga utiče na razvoj ploda veoma negativno, podjednako kao i alkohol. Bilo koja količina ovih supstanci se smatra veoma opasnom, naročito tokom perioda trudnoće, i u potpunosti ih treba izbegavati kako ne biste naškodili svojoj bebi.

Ukoliko osećate da ne možete sami da prestanete da pijete i konzumirate drogu, obratite se stručnom licu za pomoć.

droga utiče na razvoj ploda 1

Da li znate kako droga utiče na razvoj ploda?

Droga utiče na razvoj ploda veoma negativno, sprečavajući odvijanje normalnih razvojnih procesa u organizmu budućeg deteta.

Ako ste trudni ili razmišljate o tome da zatrudnite i želite zdravu bebu, veoma je važno izbegavati upotrebu bilo kojih droga tokom trudnoće.

Nelegalne droge poput marihuane, kokaina i metamfetamina nisu jedine štetne za razvoj ploda. Tablete koje se uzimaju bez recepta, zajedno sa supstancama kao što su kofein i alkohol, mogu imati trajne efekte na nerođeno dete. Skoro sve trudnice će imati ozbiljnih ili dugotrajnih problema nakon upotrebe droga, ali isto važi i važi za fetus, jer je dokazano da ova deca imaju mnoštvo problema sa razvojem.

Mnoga istraživanja pokazuju da upotreba droga tokom trudnoće ima direktan uticaj na fetus. Ako pušite, pijete alkohol ili koristite marihuanu, vaša beba takođe oseća uticaj ovih opasnih supstanci. Majke koje su zavisne od kokaina, ne samo što rizikuju svoj život, već rizikuju i zdravlje svoje nerođene bebe. Posledice su veoma opasne, čak i fatalne, a uključuju infarkt, oštećenje disajnih puteva i moždani udar. Svi ovi zdravstveni problemi mogu se preneti i na nerođeno dete.

Droga utiče na razvoj ploda – Potražite pomoć!

Uzimanje droge tokom trudnoće povećava mogućnost urođenih mana, prevremeno rođene dece, bebe sa nedovoljnom težinom i mrtvorođene dece. Izloženost supstancama poput marihuane i alkohola pre rođenja uzrokuje probleme u ponašanju u ranom detinjstvu. Ovi supstance takođe mogu uticati na detetovu memoriju i pažnju.

Pored toga, neka istraživanja pokazuju da bebe trudnica koje koriste kokain ili alkohol tokom trudnoće mogu imati promene strukture mozga koje postoje i u ranoj adolescenciji. Iako su efekti obično trenutni, efekat koji može imati na plod može trajati ceo život. Izlaganje kokainu u materici može kasnije dovesti do suptilnih, ali značajnih deficita kod dece. Ti se deficiti obično pokazuju u oblastima kao što su kognitivne performanse, obrada informacija i usmeravanje pažnje. Ovo su područja koja su vitalna za uspeh ne samo u školi, već i u životu.

Nikada nije kasno da pružite sebi i svojoj bebi novu šansu, jer ste vi jači od svake zavisnosti.

Uz vašu volju i želju i stručnu pomoć, možete krenuti ispočetka. Pružite sebi i svom detetu šansu za bolji život, jer je zdravlje uvek na prvom mestu.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde