Narkomanija kod mladih

0
1307
narkomanija kod mladih

Narkomanija kod mladih je veoma teška bolest, koja zahteva stručno lečenje.

Nijedan čovek ne bi voleo da se suoči sa jednim tako devastirajućim tipom zavisnosti. Štaviše, svaki roditelj se užasava pri pomisli da njegovo dete postane narkoman. Kada dođe do zloupotrebe droga kod tinejdžera, roditelji se suočavaju sa mnogim poteškoćama. Razumljivo je da su potpuno očajni, jer ne znaju kome da se obrate za pomoć i da li ima nade.

Imamo ohrabrujuće vesti za vas – postoji pravo mesto gde će vašem detetu biti ukazana sva neophodna pomoć. Uz podršku svetski priznatih stručnjaka, može ponovo voditi normalan i zdrav život.

narkomanija kod mladih 1

Kako nastaje narkomanija kod mladih?

Narkomanija kod mladih može da se javi veoma postepeno, i da dugo vremena ostane neprimećena. Upravo je ovo razlog zbog kojeg su mnogi roditelji devastirani činjenicom da je njihovo dete zavisnik koji koristi psihoaktivne supstance.

Do juče njihovo dete nije imalo ništa zajedničko sa zavisnošću od droge. Trenutak kada roditelji otkriju o čemu se radi, dolazi do ogromnih promena u porodičnoj strukturi i dinamici. Javlja se rezervisanost, nelagodnost, anksioznost, strah, a porodica se nalazi u stanju krize pokušavajući da nađe rešenje. Narkomanija je odavno ozbiljan problem među odraslima, ali poslednjih decenija je postala problem i među decom i tinejdžerima.

Naravno, zloupotreba droga kod tinejdžera ima svoje specifičnosti. Dokazano je da do zavisnosti od droge među mladima dolazi iz želje da se što pre uđe u svet odraslih i stekne poštovanje vršnjaka. Nažalost, ovo je najopasniji način da se zauvek potone u mračni svet psihoaktivnih supstanci.

Bitnu ulogu igra i želja za nekim novim iskustvima i pronalaženje „lakog“ načina da se dođe od zadovoljstva. Često se mladi ne zaustave na konzumiranju marihuane, već počinju da istražuju i ostale ilegalne supstance, neretko i heroin. Stvar je u tome što početni uzrok zloupotrebe droga nije važan. Bilo da je to bila želja da se proba „zabranjeno voće“ ili želja da budu poput ostalih vršnjaka i da ih oni prihvate, dolazi do istih posledica.

Narkomanija kod mladih je veoma opasna!

Jedan od glavnih razloga zavisnosti od droge je prilično jednostavan, i odnosi se na nedostatak znanja i oslanjanje na netačne informacije. Takođe, stručnjaci smatraju da su glavni razlozi porasta upotrebe droga među decom i tinejdžerima sve veći broj dilera, zatim dostupnost narkotika na maloprodajnom tržištu, nezaposlenost, nizak životni standard većine stanovništva, odsustvo preventivnih mera u zemlji, društvu, u sistemu obrazovanja, na radnom mestu i u porodici, kao i odsustvo odgovarajućeg roditeljskog nadzora nad decom i tinejdžerima.

Tinejdžeri pogrešno veruju da postoje opasne i bezopasne droge, kao i da narkotici čine osobu slobodnom i pomažu u rešavanju problema u životu. Naravno, ništa od toga nije istina. Jedino što je 100% dokazano jeste da će mladi ljudi uništiti svoje zdravlje i budućnost ukoliko krenu ovim putem.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde