Devojčice koje imaju dobar odnos s ocem, lakše stiču prijateljstva i imaju bolje ocene u školi

Njihova bliskost kasnije štiti devojke od teških situacija u kojima će se verovatno naći, odnosno pomaže im da preko takvih faza brže prieđu!

0
388

Devojčice koje imaju prisan odnos s ocem bolje će se nositi s osećajem usamljenosti tokom osnovne škole nego one koje nisu razvile kvalitetan odnos s očevima, otkriva studija sa Ohio Univeziteta.

„Odnos očeva i ćeri vrlo je važan. Ustanovili smo da njihova bliskost kasnije štiti devojke od teških situacija u kojima će se verovatno naći, odnosno pomaže im da preko takvih faza brže pređu“, kazao je autor studije prof. Xin Feng.

Naučnici su analizirali podatke koje su dobili od 695 porodica iz SAD-a. Studija je uključila decu do 5. razreda osnovne škole koja su pričala o svojim osećajima usamljenosti ili izolovanosti.

Anketa je sprovedena i među roditeljima kako bi se utvrdila povezanost ili konflikti između njih i dece. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Family Psychology.

Ispostavilo se da kvalitetan i prisan odnos očeva i kćeri, devojkama pomaže da imaju i bolji uspEh u školi.

Naravno, treba naglasiti i da je takav odnos podložan promenama jer devojke s vremenom razvijaju prijateljstva sa drugaricama iz škole i češće su van kuće, što potencira sukobe s roditeljima.

„To je vreme kada devojke postaju samostalnije, odnosno stvaraju odnose s drugima i više izlaze napolje. Tada se pomalo gubi njihova bliskost s roditeljima. A kako raste njihova težnja ka nezvisnosti, tako raste i broj konfliktnih situacija s roditeljima“, pojasnila je voditeljka istraživanja Julia Yan.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde