Naučite da vozite bezbedno i sigurno u različitim vremenskim prilikama

0
964
auto škola vožnja u uslovima smanjene vidljvosti
Photo: Pixaby.com

Mladi vozači ponekad nisu svesni u kojoj meri vremenske prilike mogu da izmene uslove na putu. Obraćanje pažnje na uslove na putu je od velike važnosti za prilagođavanje brzine i osvetljenja automobila. Razlog tome je što sve padavine i vremenske prilike utiču na promenu prijanjanja guma na kolovoz. Kvalitetna vozačka obuka pomaže vozačima da se dobro nose sa izazovima vremenskih uslova tokom vožnje.

Vožnja u uslovima smanjene vidljivosti

Pod smanjenom vidljivošću se podrazumeva pojava magle, susnežice i noćni uslovi vožnje. Uvek treba imati na umu tehničke karakteristike i opremu vozila, pa spram tih informacija prilagoditi brzinu vožnje i osvetljenje uslovima puta. Ukoliko je prisutna magla na putu koriste se kratka svetla i svetla za maglu, ako ih vozilo poseduje, uz značajno smanjenje brzine.

Vožnja u uslovima magle

Ako je magla mnogo gusta i vozači su primorani da brzinu smanje drastično, potrebno je upaliti sva četiri migavca. U tim prilikama se ne prati srednja linija već linije puta sa desne strane ili stubići i tačke za maglu. Na raskrsnici, zbog nepostojanja stubića i osvetljenja sa strane treba otvoriti prozore i osluškivati zvukove u saobraćaju.

U uslovima izražene magle od pomoći je GPS jer znatno olakšava kretanje, naročito noću. Nekim osobama ne odgovara da voze noću zbog drastično smanjene vidljivosti, naročito na putevima koji nemaju rasvetu.

Noćna vožnja

Noćna vožnja zahteva izuzetno dobru koncentraciju i ako nemate sklonost da ostajete dugo budni, izbegavajte da vozite noću. Tokom obuke za polaganje vozačkog ispita svaki polaznik treba da ima časove vožnje i u noćnim uslovima.

Letnje vrućine

Nije uvek dovoljno upaliti klima uređaj u automobilu da bismo izbegli probleme sa vrućinom. Vožnja po vrućini zahteva dodatno pripremanje za put vodom i naočarima za sunce. Vrućina loše utiče na koncentraciju kod velikog broja ljudi, te je poželjno što češće praviti pauze.

Umor je jedan od najvećih faktora koji utiče na izazivanje saobraćajnih nesreća. Zato nemojte čekati da osetite umor da biste napravili pauzu, već odmarajte kad god se za to ukaže prilika. Vozači ne treba da se prejedaju neposredno pre vožnje, kako im se ne javila pospanost.

Sneg i led

Zimski uslovi vožnje sa snegom i poledicom zahtevaju veoma dobru tehniku vožnje vozača. Kada se vozi nizbrdo po snegu i ledu treba kočiti „gasom“, kada auto ostaje u brzini, a nijedna od pedala se ne gazi. Ukoliko vozač želi da ubrza vožnju, to se radi sa manjim gasom u višem stepenu prenosa nego kada su uslovi regularni.

Ne treba kočiti u krivini i neposredno pre krivine da ne bi došlo do rizičnog proklizavanja i izletanja vozila. Potrebno je prilagoditi brzinu na dovoljnoj razdaljini od krivine. Treba izbegavati dubok sneg i nanose pored puta.

Kiša ometa pažnju

Kiša najviše smeta u gradskim uslovima kada su veće gužve. Uvek treba proveriti stanje guma na brisaču automobila pre kretanja po kiši jer kvar može da smanji vidljivost.

Ukoliko se desi da pada jači grad najbolje je na bezbednom mestu parkirati vozilo i sačekati da prođe kako ne bi došlo do ozlede.

Temeljna vozačka obuka

Da bi se vozač adekvatno pripremio za vožnju u različitim vremenskim prilikama potrebno je da ima vrlo iskusnog instruktora.  Neke od važnih informacija kada je bezbedna vožnja u pitanju smo gore naveli, ali napominjemo da svaki vozač mora da prođe temeljnu vozačku obuku. Ukoliko ste položili vozački ispit, a smatrate da još uvek ne znate dovoljno da biste bez problema vozili u svim uslovima zakažite dodatne časve u auto školi Fest na telefone: 011/407-9304  i  065/325-1321.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde