Fraktura zuba – Kako se rešava?

0
843
Faktura zuba

Fraktura zuba je jedan od najčešćih stomatoloških problema.

Zubi se sastoje od 3 osnovna dela: krune, vrata i korena. Kruna zuba se vezuje za 2 termina – anatomsku i kliničku. Anatomska čini deo zuba prekriven sa gleđi, a klinička je vidljivi deo zuba. Pri čemu ne mora uvek da odgovara anatomskoj kruni.

Vrat zuba predstavlja deo između gleđi i cementa. Na kraju dolazi koren koji ima zadatak da „veže“ zub za alveolu i obezbedi stabilnost u zubnom nizu.

Svaki zub ima važnu ulogu u nizu, te fraktura jednog otežava vršenje glavnih funkcija, dovodeći do brojnih komplikacija. Ujedno, narušava estetitiku osmeha.

Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Bodent vam otkriva najčešće uzroke frakture zuba.

Šta dovodi do frakture zube?

Iako sadrže najtvrđe tkivo u organizmu zubi nisu neuništivi. Pod dejstvom spoljašnjih sila može doći do frakture, čak i zdravih zuba. Što znači da su najčešći uzročnici razne traume, poput sportskih povreda, padova, saobraćajnih nezgoda…

Faktura zubaLoše životne navike, takođe, predstavljaju opasnost za zube. Tu spadaju grickanje olovaka, kockica leda, otvaranje čepova pomoću zuba, pa i korišćenje zuba kao alata u različitim situacijama.

Nije redak slučaj da fraktura zuba nastane usled konzumiranja tvrde hrane, posebno orašastih plodova, tvrdih bombona, kokica. Mada problem može da izazove i bruksizam. Naime, tokom škrgutanja javlja se trenje gornjih i donjih zuba. Kao posledica toga dolazi do bržeg trošenja zuba, te oni postaju osetljiviji na povrede.

Kod pojedinih pacijenata do frakure dolazi na zubu na kome je vršena endodontska terapija. Razlog tome jeste činjenica da lečenje kanala korena zuba utiče na njegovu strukturu, te postoje krt i lomljiv.

Neadekvatna oralna higijena je još jedan pokretač. Neredovno pranje zuba, kao i nepoznavanje pravilne tehnike pranja i zanimarivanje upotrebe interdentalne četkice i konca za zube, stvara pogodne uslove za razvoj karijesa i parodontopatije. Ove bolesti se navode kao mogući uzročnici frakture.

Kako se manifestuje fraktura zuba?

Fraktura zuba može biti u vidu naprsnuća, tj. pukotine na zubnoj gleđi ili mikrofrakture koja nije vidljiva golim okom. Kako dotiče samo spoljašnji deo zuba, ne izaziva simptome, ali je ne treba zanemariti jer vremenom postaje uzročnik stomatoloških problema.

Prelom zuba je ozbiljniji vid frakture. Ne samo da je vidljiv, već se javlja i oštar bol pri jelu, a u pojedinim slučajevima i tokom mirovanja. Dodatni simptomi su otok i osetljivost zuba na spoljne nadražaje (hladno, vruće, slatko).

Kako se rešava fraktura zuba?

Zavisno od veličine, tipa i mesta gde je nastala fraktura zuba, primenjuje se odgovarajuća terapija.

Naprsnuća na prednjim zubima se često rešavaju zubnim vinirima, dok se kod male frakture vrši popravka polomljenog zuba. Klasično plombiranje nije moguće kod preloma koji je doveo do otvaranja živca, već je potrebno najpre obaviti endodontsku terapiju.

Kod većih preloma nemoguće je koristiti kompozitni materijal, jer postoji opasnost da plomba ispadne veoma brzo. Zbog toga se za saniranje ovakvih fraktura zuba koriste metalokeramičke i bezmetalne krunice.
Faktura zuba

Ukoliko ste polomili zub, zakažite odmah pregled u stomatološkoj ordinaciji.