Emocionalno uslovljavanje i okretanje dece protiv majke je problem naše D.C.

0
181
kretanje dece protiv majke
Ilustracija / Photo: Pixabay.com

Draga Sano,

Do skoro sam bila sama sa dvoje dece. Od pre nepunih godinu dana se pojavio jedan divan čovek u mom zivotu. Bilo je tu i uspona i padova. Sa decom u početku savrsenstvo, prihvatanje njega, sve extra. Pomaže mi u vaspitavanju i podizanju njih, ali se javlja njihovo nepoštovanje prema meni i mom sadašnjem suprugu. Na mene vika i galama, dok im činim sve je ok čim kažem da nešto urade da poslušaju rasprava i vika.

Ja sam malo više opterećena finansijama, kako ću i šta. Opterećena da li će otići kod oca da žive (jer ih okreće protiv mene ) da li će sadašnji partner pored koga se osećam kompletna uspeti da ostane i sa mnom izgura sve. Odaljila sam se, učaurila.

Da li sam loša mama zbog toga što ih ponekad kaznim? Da li zato što ne provodim previše vremena sa njima. Sebi nikako ne dajem odgovor , ko je problem ili sta je problem. Nesigurna sam postala u sebe i kao majka pre svega i kao partner. Potrebna mi je neka sigurnost, da će svi ostati tu.

Malo sam depresivna jer sam imala povredu kolena pa se tri meseca osećam kao invalid da će me svi ostaviti sada zbog fizičkog problema jer mi je noga kriva ostala… a možda meni samo fali samopouzdanje.

__________________________________________

Poštovana D.C.,

Svakako rešenje nije da se povučete i ignorišete probleme koje imate. Koliko god da ste opterećeni poslom i finansijama, morate naći vremena da budete tu za svoju decu kao emocionalna podrška. Deci razvedenih roditelja je pogotovo važno da se osećaju paženo i prihvaćeno od strane roditelja i veoma često se deca osećaju nesigurno ili krivo za rastanak roditelja, iako to naravno nije tačno. Atmosfera u kojoj im Vi ne posvećujete dovoljno pažnje ili često vičete, je nažalost „idealna“ da je neko okrene protiv Vas, kako zapostavljate decu zbog novog partnera i slično. Potrudite se da dokažete deci da su Vam prioritet, i da se ljubav i podrška ne „osvajaju“ manipulacijama i obmanama, već razumevanjem i pažnjom. Ne dozvolite da iko ubedi Vašu decu da Vam ona nisu prioritet.

Takođe, razgovarajte sa svojim bivšim suprugom o tome. Opomenite ga da nije u redu, ne prema Vama, nego prema deci, da ih emocionalno uslovljava i obmanjuje, ukoliko ste uvereni da je on taj koji okreće decu protiv Vas. Ukoliko ima problem sa Vama, neka ga sa Vama i reši. Možete sesti i sa decom i njim, pa da kao porodica razrešiti dileme koje imate i neka pred Vama kaže šta ima deci i šta smatra da su Vaši propusti.

Morate mu staviti do znanja da ste se Vi razveli kao muž i žena, ali ne kao majka i otac, i da deca i njihovo dobro moraju biti prioritet, uprkos Vašim neslaganjima.

Takođe, ukoliko mislite da se deca osećaju zapostavljeno, nije loša opcija da odete negde sami Vi sa njima, barem na vikend. Stavite im do znanja da su Vam na prvom mestu i da uvek imate vremena za njih.

Takođe partner koji je sa Vama prošao toliko toga, prihvatio Vas i Vašu decu i bio Vam podrška, sigurno nije površan toliko da bi Vas ostavio zbog povrede koju ste imali. Sami ste rekli da je divan čovek, verujte i u sebe i u njega. Nemojte zbog sniženog raspoloženja ili očajanja sumnjati u njegovu ljubav.

Ukoliko se osećate depresivno, možete doći na savetovanje kako bih Vam stručno pomogla. U početku je sve probleme lakše i brže rešiti. Uradite nešto lepo za sebe i svoju decu, priredite nešto lepo za sebe i svog partnera. Koliko god imate posla nađite vreme za svoje bližnje i pokažite im koliko ih volite.

Ljubav se ljubavlju vraća, zato uvek nađite vremena za nju i nesebično je pokazujte onima koje volite.

Nadam se da su Vam moji saveti bili od koristi, sve najbolje Vam želim.

Vaša Sana ♡

sana psiholosko savetovanje

Ana Stamenić, klinički psiholog

+ 381 66 13 02 15

Terazije 14, Beograd

ww.psiholoskosavetovanje.rs

Rubrika Draga Sano pomaže vam da na vaše životne probleme odgovore dobijete od kliničkog psihologa Ane Stamenić koja redovno pomaže naših čitaocima. Više o ovoj rubrici i kako da nam pošaljete vaš problem možete pročitati ovde.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde