Da li je testenina vaš odličan saveznik u dijeti ili je suparnik kod željenog mršavljenja?

Savjeti koji će vam pomoći da uživate u testeninama i da se zdravo hranite!

0
150
testenine i dijeta
Photo: Pexels.com

Iako se mnogi mitovi o testenini i uopšte o namirnicama bogatim ugljenohidratima već godinama uspešno razbijaju, strah od testenine i debljanja je i dalje duboko ukorenjen među ljudima. Pobornici zdrave ishrane tvrde da testenine zaista nisu tako opasne za debljanje kako se to čini.

Pravu istinu o tome rekla nam je nutricionistkinja, Zrinka Šmuljić:„Ljudi se neopravdano boje testenine, kao i hleba, krompira ili druge hrane koja je izvor ugljenohidrata, zbog straha od debljanja. Činjenica je da nas ni jedna komponenta prehrane samostalno ne deblja, nego nas deblja konzumacija preterane količine hrane, odnosno energije koja se ne potroši. Stoga opravdani „strah“ može predstavljati jedino preterana količina testenine, dok se u količini koja odgovara stisnutoj šaki, može itekako uživati.“

Kako biste nesmetano mogli uživati u ovom ukusnom jelu, pokušajte se držati ovih saveta i tada testenina zaista neće predstavljati suparnika vašoj liniji i eventualnom procesu mršavljenja.

testenina zdravlje mršavljenje dijeta
Photo: Pexels.com

MALE KOLIČINE
Najvažnije je da jedete male količine hrane. Naravno, neka to ne bude svaki dan, nego je najbolje da odredite dane kada ćete sebi dozvoliti testeninu, u malim količinama. Nutricionisti preporučuju da testenina koju konzumirate ne bude od prerađenih ugljenohidrata, već da prigrlite integralnu testeninu.

NAČIN PRIPREME
Važno je naglasiti da vam testenina nikako ne bi trebala biti glavni obrok, već dodatak, odnosno prilog vašem obedu. Takođe, uz nju se preporučuje da jedete puno povrća poput pečuraka, tikvica, paprike i nutritivno bogatih namirnica poput lososa koji obiluje zdravim omega 3 masnim kiselinama. Dozvoljene su i kombinacije s tunom, piletinom i umacima koji se baziraju na povrću, a njihova upotreba će vam kuvanje učiniti zanimljivijim.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde