Oprezno s ovim vrstama voća, ukoliko ih konzumirate u velikim koliličinama recite ‘ćao’ dijeti

Opasan skriveni šećer! Ako pokušavate da svoju liniju dovedete u red trebalo bi da pripazite na količine voća koje unosite, pogotovo onog punog šećera.

0
439
opasan šećer u voću dijeta
Photo: Pexels.com

Bilo da je leto ili zima neki ljudi muku muče s održavanjem dobre (ili malo manje dobre) linije. Koji god režim odaberete pravila zdrave ishrane uglavnom se svode na pripremanje sopstvenih obroka, izbegavanje gotove hrane, celovita zrna imaju prednost pred belim brašnom, šećeri (pogotvo rafinirani) su nepoželjni, a poželjno je jesti što više svežeg povrća i voća.

I baš na ovoj poslednjoj stavki, koja se odnosi na voće, može doći do nenamerne greške, u želji da u organizam unesete što više vitamina ili ako se opustite i mislite „pa koja šteta može nastati ako preteram u voću?“. Ipak morate znati da je većina voća bogata šećerima. Istina, fruktoza je zdravija od prerađenog šećera, ali nemojte da se zavaravate, šećer je šećer. Ako ga unesete u velikim količinama, morate ga potrošiti. Ako jedete mnogo voća koje je bogato šećerom može se dogoditi da stvarno pazite na ishranu, a ne gubite na težini i tako sabotirate sav trud oko dijete.

To ne znači da treba da voće proglasite nezdravim kao čokoladom, ali smatrajte ga desetrom i jedite u umerenim količinama. Dijetetičarka je za Pop Sugar rekla kako uvek preporučuje ljudima koji žele smršati da budu racionalni u konzumiranju voća. „Primerena porcija bila bi voće koje stane u šaku. Preporučene dnevne količine su: jedna jabuka, jedna breskva, jedno parče dinje ili ananasa ili 15 do 17 bobica grožđa, višnje“, objasnila je Eliza Savage, dijetetičarka. Uz to porcija banane treba da bude polovina velikog ili srednjeg ploda.

voće je bogato šećerom
Photo: Pexels.com

Ako pokušavate da smršate posebno pripazite na ove vrste voća:

  • Konzervirano voće u sirupu – ako je konzervirano u vodi to je ok, ali u slatkom sirupu izbegavajte
  • Sušeno voće – iako je zdrava grickalica, pogotovo uz orašaste plodove, ako preterate može uzrokovati povećanje kilaže
  • Voćni smoothiji – moguće je gubiti na kilaži i piti smoothije, ali u širokom luku izbegavajte one kupovne. Ako ga pravite sami ne stavljate više od šoljice voća
  • Banane – iako su vrlo zdrave, zbog velike koncentracije šećera nisu najsretniji izbor ako želite skinuti kile
  • Ananas – s njim treba biti oprezan, jer na jednu šoljicu ima 17 grama šećera
  • Mango – koliko god ukusan bio, na porciju veličine šoljice ima čak 22 grama šećera
  • Grožđe – takođe ima visoku koncentraciju šećera, treba jako paziti na porcije
  • Lubenica – ovo omiljeno letnje slatko voće takođe je bogato šećerom

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde