Moćna citrusna voćka: Štiti od malignih oboljenja i pomaže u mršavljenju

Ova voćka pripada porodici citrusa, a krasi ga izrazito narandžasta boja i plod ovalnog oblika. Može da vam promeni život, pobošlja zdravstveno stanje i učini da izgledate i osećate se savršeno.

0
452
Kumkvat voćka
Foto: Pexels

Kumkvat (lat. Fortunella) agrum je iz porodice rutvica ili ruta, a spominje se u kineskim zapisima iz 12. veka pa se stoga veruje da i potiče odande, gde je poznat po imenima chin-chit (zlatna narandža), chin-kan (zlatna mandarina) i chin-tou (zlatni pasulj). U 19. veku njegov se uzgoj proširio u Americi i Europi, a danas se najviše uzgaja u Brazilu, Španiji, Argentini, Kaliforniji i Južnoj Africi. U Hrvatskoj se uzgaja uglavnom u Dalmaciji.

Snižava holesterol i trigliceride

Postoje četiri vrste kumkvatanagami, marumi, meiva i Hong Kong divlji kumkvat.

Zbog patuljastog rasta, bogate zelene krošnje i lepih cvetova širom sveta je popularan kao ukrasno drvo. Kao bromelija neodoljiv je ukras balkona i terasa. Ova voćka opravdava pridev „zlatni“ jer je prava riznica hranjivih materija.

Pripada porodici citrusa, a krasi ga izrazito narandžasta boja i plod ovalnog oblika. Plod je nešto manji od limuna, a dostiže veličinu između tri i pet centimetara. Kao i većina citrusa, sadrži velike količine vitamina A, C i E i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg uticaja slobodnih radikala. Bogat je izvor vitamina C, sadrži ga čak 43,9 miligrama na 100 grama, što je 73 posto preporučene dnevne doze.

Zbog toga je odličan za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripa i drugih infekcija. Sadrži velike količine antioksidanasa i veće količine fitonutrijenata flavonoida, karotena, tanina, zeaksantina i pektina. Antioksidansi i fitonutrijenti štite telo od slobodnih radikala koji su povezani s nastankom raznih bolesti. Snižava povišeni holesterol i trigliceride u krvi održavajući pravilan protok krvi i smanjujući rizik od moždanog i srčanog udara. Sadrži mnogo kalijuma te omega-3 i omega-6 masne kiseline koje su važne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Kumkvat voćka
Foto: Pexels

Kumkvat je i odlična voćka za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Neka se ovo neobično voće obavezno nađe u vašim jutarnjim napicima jer je odličan izvor riboflavina, koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljenohidrata, proteina i masti. Osigurava i brz nalet energije.

Pomaže pri mršavljenju

Zdravi plodovi imaju tamniju narandžastu boju i čvrsti su na dodir. Izbegavajte plodove koji imaju bilo kakve tačkice. Trebalo bi da ga čuvate u frižideru, u plastičnoj kesi.

Pre jela kumkvat malo protrljate među prstima kako bi otpustio sokove i ulja, koja imaju slatkast citrusni ukus pa će biti znatno ukusniji. Od ove voćke se, kao i od ostalih citrusa, mogu pripremati džemovi, sokovi, pite.

Na grčkim ostrvima mogu se kupiti kao ušećerena poslastica ili liker.

Kao liker je odličnog ukusa i pravi se u jačinama od 18-25% alkohola. Kumkvat ima malo i zeleno stablo koje može zbuniti neupućene i navesti ih da pomisle kako se radi o zakržljalom stablu narandže.

Početkom zime na voćki počinju dozrevati maleni žuto-narandžasti plodovi, dekorativni koliko i ukusni. Za razliku od ostalih agruma kora kumkvata je jestiva, čak je i slatka i veoma ukusna. Čitav plod, osim koštica, može se iskoristiti svež. Kumkvat je zbog svog visokog udela vlakana i vode odličan izbor voća za one koji žele izgubiti na težini.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde