Zlatne pločice od 50 grama -Najpopularniji način ulaganja

Zlatna pločica od 50 grama negde je u sredini kada govorimo o gramaži. Ukoliko ste apsolutni početnik u investiranju, njena gramaža i cena neće delovati zastrašujuće, te ćete se lakše odlučiti na ovaj korak. Ukoliko imate više iskustva u ulaganju u zlato, pločica od 50 grama odličan je način da diversifikujete svoj portfolio.

0
549
Zlatne pločice od 50 grama

Zlatne pločice od 50 grama predstavljaju jedan od najpopularnijih načina ulaganja u žuti plemeniti metal u Srbiji.

Generalno govoreći, postoje dva načina za ulaganje u plemenite metale. Možete kupovati zlato u fizičkom obliku – u zlatnim polugama ili novčićima. Druga opcija je kupovina “papirnog“ zlata u obliku ETF-ova.

U finansijski nesigurnim vremenima, posedovanje investicionog zlata ima mnogo više smisla. Investitori mogu izbeći rizik druge strane, koji svakako postoji kada je investiranje u papirno zlato u pitanju.

Zlato je imovina „sigurnog utočišta“. Ljudi se okreću zlatu kada tržišta akcija postanu nestabilna ili kada se spremaju još veće nevolje – kao što je finansijska kriza 2008. Oni traže zaštitu od stalne devalvacije američkog dolara i od krhkog, međusobno povezanog finansijskog sistema. Žele da izbegnu rizik. ETF-ovi ne nude akcionarima mogućnost preuzimanja fizičke isporuke metala. Investitori moraju verovati da su zlatne poluge koje podržavaju akcije ETF-a zapravo tu. A kada dođe vreme za prodaju, investitori će dobiti dolare, čak i ako su dolari poslednja stvar koju žele – na primer, tokom brze inflacije ili hiperinflacije. Zlatne pločice od 50 grama ne nose ovaj rizik druge strane. Poluge u sefu investitora nisu odgovornost nikoga drugog, osim njega samog. One će biti tamo bez obzira da li se svetla na Wall Street-u ugase ili ne.

Zlatne pločice od 50 gramaU narednim redovima objašnjavamo zbog čega bi trebalo da razmislite o kupovini zlatnih pločica ove gramaže.

Zlatne pločice od 50 grama pružaju nešto nižu premiju

Prilikom kupovine zlatnih pločica trebalo bi voditi računa i o visini premije koju plaćate na spot cenu. Obično pločice veće gramaže dolaze sa značajno nižom premijom. Isto tako, kupovina veće količine zlatnih pločica odjednom, obično će značiti i nižu krajnju vrednost “u korpi“.

Zlatna pločica od 50 grama negde je u sredini kada govorimo o gramaži. Ukoliko ste apsolutni početnik u investiranju, njena gramaža i cena neće delovati zastrašujuće, te ćete se lakše odlučiti na ovaj korak. Ukoliko imate više iskustva u ulaganju u zlato, pločica od 50 grama odličan je način da diversifikujete svoj portfolio.

Prema tome, ne čudi ni podatak da je upravo ova gramaža jedna od najpopularnijih kada je investiranje u čisto zlato u pitanju.

Za kupovinu jedne pločice od 50 grama, premija će biti niža nego što bi to bio slučaj kada biste želeli da kupite 10 pločica od 5 grama. Samim tim, ona predstavlja isplativiji izbor.

Zlatne poluge od 50 grama su odličan način za kreiranje lako deljivog portfolija

Još jedan od razloga zbog kojih se mnogo investitora odlučuje za kupovinu zlatnih poluga od 50 grama jeste diversifikacija portfolia.

Nije dovoljno samo diversifikovati portfolio različitim aktivama, uključujući i plemenite metale. I svaku grupu aktiva neophodno je diversifikovati. Šta to znači?

Ukoliko ste početnik, a želite da oplemenite svoj portfolio plemenitim metalima, ne stavljajte “sva jaja u istu korpu“. Odlučite se za kupovinu čistog zlata i srebra, ili zlata i poslednje otkrivenog i najređeg plemenitog metala – osmijuma. Na taj način, dodatno štitite svoju investiciju od nepredviđenih situacija.

Kada se odlučite u koje ćete plemenite metale investirati svoj novac, važno je da znate i u kojim oblicima ćete ga kupovati.

Zlato možete kupiti u obliku zlatnih novčića i zlatnih pločica. Iskusni investitori poseduju oba oblika, jer su oba pogodna za investiranje. Međutim, ako nemate dovoljno iskustva, možda vas interesuje i odgovor na pitanje: da li se odlučiti za kupovinu zlatnih pločica ili zlatnih dukata?

Zlatne pločice dolaze u mnogo različitih gramaža – od 1 grama do 1000 grama. Izbor je samo i isključivo na vama! Ipak, početnicima se ne savetuje kupovina velikih zlatnih pločica, kao što je poluga od 1 kilograma. Razlog za to je što u tom slučaju nećete posedovati lako deljiv portfolio, već ćete, ako za to postoji potreba, morati prodati celu svoju investiciju. Birajte pločice male i srednje gramaže. Kada se osećate dovoljno komforno, veoma lako možete svoj novac ulagati i u zlatne novčiće, kao i u zlatne pločice veće gramaže.

Za više informacija o kupovini zlatnih pločica i novčića, kompanija Insignitus GOLD stoji vam na raspolaganju.