Vitamini i minerali koji nedostaju većini žena zbor raznih dijeta

0
471
vitamini i minerali nedostatak

Broj mladih žena kojima nedostaju ključni vitamini alarmantno raste, a uzrok su različite dijete kojima se podvrgavaju.

Kalijum, bakar i magnezijum su samo neki od ključnih vitamina i minerala koji nedostaju današnjim ženama, a naročito su ugrožene one između 20 i 30 godina. Još neki od vitamina i minerala koji nedostaju u prehrani savremenih žena su gvožđe, kalcijum i jod.

Prosečnoj ženi u nekom proseku nedostaje sedam od osam ključnih minerala, a prosečnom muškarcu pet od osam.

Ključni vitamini i minerali koji su neophodni za funkcionisanje organizma:

Magnezijum je važan za dobro funkcionisanje mišića, ključan jr u radu nervnog sistema i neizostavan za zdrave kosti. Naći ćete ga u zelenom povrću, mleku, semenkama suncokreta i indijskom orahu.

mleko i suncokret vitamini i mineraliKalijum je, kao i magnezijum, neophodan za nervni siistema i mišiće. Osim toga, on reguliše i krvni pritisak. Naći ćete ga u žitaricama, mahunarkama, mesu i mleku.

Bakar pomaže da iskoristite energiju iz hrane, pomaže u održavanju boje kose i kože i pomaže u jačanju imunološkog sistema. Naći ćete ga u mahunarkama, jetrici i orašastim plodovima.

Selen pomaže u nastanku sperme i ima veliku ulogu u jačanju imuniteta. Pomaže i zdravlju kose i noktiju, a nalazi se u najvećoj meri u morskoj hrani i brazilskim orasima.

Jod je neophodan za proizvodnju hormona za rast, posebno mozga. Ima ga u mleku i plodovima mora kao i u ribi, naročito barbunima.

plodovi mora

Gvožđe pomaže u nastajanju crvenih krvnih zrnaca. Ima ga u crvenom mesu i jajima.

Cink je neophodan za plodnost, a ima ga u orašastim plodovima i crvenom mesu.

Kalcijum je neophodan za zdrave kosti, jake mišiće i zgrušavanje krvi. Ima ga u mlečnim proizvodima, konzerviranoj ribi i zelenom povrću.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde