Tramp zabranjuje jednu od najpopularnijih društvenih mreža!

Društvena mreža vredna 30 miliona dolara, koju koristi čak 2,3 milijarde korisnika, mogla bi VEĆ SUTRA da bude zabranjena u SAD-u! Mislite li da bi trebalo da bude nedostupna i u Evropi?

0
660
Tramp i TikTok
Foto: Screenshop/Youtube

Američki predsednik Donald Tramp obećao je da će u SAD-u zabraniti TikTok, platformu za objavljivanje videa koja je u kineskom vlasništvu. Dodao je da to može učiniti putem izvršnog naloga već narednog dana, a povod su optužbe da je Peking putem te aplikacije krao IP adrese.

Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u Sjedinjenim Državama„, rekao je Trump novinarima u avionu Air Force One u petak, prenosi NBC News, dodajući da bi to mogao učiniti već u subotu.

Njegova izjava stigla je svega nekoliko sati nakon što su u petak objavljen izbeštaj da je Microsoft bio uključen u razgovore o kupovini aplikacije kineske kompanije ByteDance, kojoj se Tramp navodno usprotivio. I Microsoft i ByteDance su odbili da komentarišu te navode.

Vest o Trampovoj zabrani aplikacije koja je posebno popularna kod tinejdžera rezultirala je brojnim šalama i komentarima korisnika Twittera. Oni se uglavnom šale na račun karijera američkih influencera na TikToku, ističući da bi za 24 sata mogli postati nezaposleni.

Tramp je i ranije u petak novinarima rekao da vlast može zabraniti TikTok, dodajući da postoji nekoliko opcija.

Tražimo alternative u odnosu na TikTok„, rekao je.

U nekoliko je navrata izrazio zabrinutost zbog toga što TikTok i drugi kineski subjekti prikupljaju podatke američkih građana. Američka vojska već je zabranila svojim pripadnicima korištenje te aplikacije. Amazon je ranije ovog meseca zatražio od svojih zaposlenih da prestanu koristiti TikTok zbog „sigurnosnih rizika“. Iz Amazona poručili su da je interna direktiva poslata greškom, te da se Amazonova politika prema platformi nije promenila, ali sve to pokazalo je rastuću zabrinutost zbog TikToka, za koji je prošlog meseca otkriveno da potajno pristupa sadržaju na Apple uređajima te tako možda dolazi i do lozinki.

Vlasnici TikToka priznali su to 2019. godine, ali tad su tvrdili da će prestati s tom praksom.

TikTok automatski prikuplja geolokacijske informacije korisnika, IP adresu, jedinstvene identifikatore i sadržaj poruka koje se razmenjuju unutar aplikacije.

via GIPHY

Trampova administracija već neko vreme preti zabranom ove aplikacije u SAD-u, pravdajući se zabrinutošću zbog veza aplikacije i Kine. S druge strane iz ByteDancea sve vreme tvrde da nikad ne bi kineskoj vladi dali podatke korisnika. Ističu da su svi serveri koji se koriste za rad aplikacije zapravo u SAD-u, a na čelu kompanije je Amerikanac.

Stručnjaci pak ističu da sigurnosni propusti u TikToku nisu ništa ozbiljniji nego propusti u drugim aplikacijama kao što je, na primer, Facebook, te dodaju da su u TikToku barem spremniji na saradnju i ispravljanje propusta, nego u nekim drugim kompanijama.

Drugi ističu da bi TikTok mogao postati platforma za širenje lažnih informacija i različitih teorija zavere, poput drugih platformi.

TikTok je u SAD-u prisutan od 2018. godine, a prema nekim podacima u toj zemlji ima 80 miliona korisnika. Kad je reč o svetu, aplikaciju na svom telefonu ima čak 2,3 milijarde korisnika. Procenjuje se da je vrednost kompanije 30 milijardi dolara.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde