Spyro Reignited Trilogy – Pravi dodir nostalgije

Da li je remaster jedne od najvoljenijih igara iz zlatnog doba PlayStationa ispunio očekivanja? Pročitajte više o tome u našoj novoj recenziji.

0
438
Spyro reignited triology recenzija srbija
Photo: Trendy.rs

Activision nam je prošle godine pružio šansu da se vratimo u detinjstvo sa jednim od naših omiljenih junaka, Crashom Bandicootom, u sasvim novom, HD izdanju. S obzirom na popularnost ove nove verzije, mnogi fanovi su se ponadali da će uslediti remaster i drugih klasičnih igara iz zlatnog doba PlayStationa. Njihove želje su uslišene pre nekoliko dana sa izlaskom novog Spyro Reignited paketa u kojem se nalaze remasterovane verzije sve tri originalne igre o malom, ljubičastom zmaju. Međutim, glavno pitanje koje se pojavilo još na samom početku je – da li će Spyro Reignited Trilogy verno dočarati uzbuđenje originala.

Remaster sve tri igre

Spyro Reignited Trilogy se sastoji od kompletno remasterovanih verzija tri prve igre u franšizi: Spyro the Dragon, Spyro Ripto’s Rage, i Spyro Year of the Dragon. Sve igre su napravljene u Unity programu, a kako bi osigurali verodostojnost i ostali verni originalu, koristili su takozvani Spyroscope kojim su skupili sve informacije iz starih igara. Zahvaljujući tome, nova trilogija odaje utisak potpune igre, a ne samo remastera.

Spyro Regnited trilogy srbija
Photo: promo

Sve tri igre u Spyro Reignited Trilogy imaju praktično identičan gejmplej kao u originalu koji je nastao pre čak dvadeset godina. Spyro može da skače, jedri, zaleće se u neprijatelje, kao i da ih sprži plamenom kao u starim igrama. U drugom i trećem delu igre su uveli i kratko lebdenje, ali i nove sposobnosti poput plivanja i udaranja glavom. Remaster je učinio da svi ovi potezi postanu fluidniji i lakši.

Moderna grafika

Ono što se na prvi pogled primećuje kod nove trilogije je, naravno, grafika. Prošlo je 20 godina, tehnologija je napredovala, tako da je sasvim logično da će Spyro Reignited Trilogy da izgleda mnogo bolje od originala. Međutim, remasterovana verzija izgleda odlično čak i po današnjim standardima.

Spyro reignited triology srbija
Photo: Promo

Pored toga, modeli likova iz originalnih igara su bili ograničeni mogućnosti PlayStation 1 konzole. U novom remasteru, ti modeli su izmenjeni tako da izgledaju onako kako su bili zamišljeni pre dve decenije.

Spyro Reignited Trilogy – Stari raznovrsni zmajevi

Ta promena se vidi kod modela svih zmajeva u prvoj Spyro the Dragon igri. U originalu je bilo svega nekoliko modela koji su se ponavljali, dok remaster nudi različite izglede zmajeva u skladu sa svetovima iz kojih dolaze. Na primer, zmajevi iz Artisan sveta imaju neki umetnički izgled kao da su slikari.

Sa druge strane, zmajevi koji su takozvani čuvari mira će biti odeveni u ratne odore jer jedino tako znaju da čuvaju mir. U samom dizajnu se vidi koliko su dizajneri uživali pri pravljenju raznih varijacija i to je udahnulo život čitavoj trilogiji.

Elora, Hunter i Sheila

Naravno, ova poboljšanja nisu dodata samo u prvoj igri. Svi likovi u sve tri igre su remasterovani, samo što su neki više, a neki manje promenjeni. Na primer, u originalnom Ripto’s Rage, Elora ima ljudski lik iako je zapravo faun, a Hunter ne odaje utisak pravog tinejdžera skejtera.

Remaster se pobrinuo da ovi novi modeli budu u skladu sa onim što smo svi mi zamišljali kad smo igrali u detinjstvu. Zanimljivo je i da su uključili neke moderne omaže koji se lako mogu prevideti. Sheila, kengur iz trećeg dela Spyro trilogije, sad nosi prepoznatljivu uniformu pokojnog Steve Irwina, lovca na krokodile koji je isto iz Australije.

Sheila Spyro reignited triology srbija
Photo: Promo

Spyro i Sparx

Kada su u pitanju glavni likovi, Spyro i Sparx, dizajneri su se držali originala što je više moguće. Zahvaljujući kvalitetnom dizajnu, Spyro sad može da pokaže mnogo više emocija i izgleda življe nego ikad. Sparxu su dodali ruke kako bi bio još ekspresivniji i zabavniji. Sad može čak i da maše u kameru.

Zamerke i preporuke

Naravno, pored mnogih grafičkih poboljšanja koja se više u remasteru, najveće zamerke koje igrači imaju se odnose na to što nisu uneli još promena. Bebe zmajeva u Year of the Dragon nisu baš toliko detaljno remasterovane kao što su starešine zmajevi u prvoj igri. Modeli se čine pomalo repetitivni, ali su svakako i dalje neopisivo simpatični. Treba napomenuti da je ovo cepidlačenje i više sugestija za buduće remastere nego kritika. Prave fanove je jednostavno prelako razmaziti na ovaj način.

Spyro reignited triology recenzija
Photo: trendy.rs

Ono što je odlično kod Spyro Reignited Trilogy je što to nije samo igra za stare fanove. U pitanju je odličan platformer koji nudi sate uživanja. Sve tri igre u kolekciji pružaju jedinstvenu avanturu pa je čak i najgora od tri igre zapravo odlična. U svakoj od njih imate priliku da trčkarate po prelepom predelu, skupljate specijalne objekte i pronalazite vredne dragulje.

Spyro Reignited Trilogy – Istraživanje

Kao i kod svake dobre platforme i Reignited trilogija nagrađuje istraživanje. Kada pronađete sve neophodne objekte otključaćete i specijalne bonuse kao što su dodatne scene i finalni nivoi u svim igrama. Pored svega toga, igru možete da nastavite i nakon što pronađete sve iteme. Samo pravi majstor ove igre može skupiti sve „skill points,“ koji otključavaju neke dodatne sadržaje. Ovi poeni su se originalno pojavili tek u drugoj igri Ripto’s Rage, ali je u remasteru uključen čak i u prvu igru. Naravno, napravili su dobar potez pošto se ovi poeni izuzetno dobro slažu sa ostatkom igre.

Modernizovana muzika

Čak je i muzika u igri poboljšana. Za one igrače koji žele da osete nostalgičnu atmosferu originala, na raspolaganju im je klasični soundtrack Stjuarta Kouplenda, koji je sasvim dobro ostario. S druge strane, tu su i moderne verzije melodija koje se savršeno slažu sa igrom i, sasvim očigledno, crpe inspiraciju iz starih kompozicija. Dinamika muzike je sasvim dobro integrisana u igru, tako da se menja u skladu sa onim što se dešava na ekranu. Na primer, ako se nađete u pećini, muzika će imati neki eho, a ako stojite mirno neko vreme, i muzika će polako utihnuti. Pri bilo kakvom napadu, muzika postaje inspirativno ratoborna i slaže se sa ritmom vašeg galopa.

Postoje i alternativne verzije melodija koje kreću nakon što se originalne završe. Na taj način, muzika nikad ne dosadi i ne postane jednolična. Razlike su veoma male, ali sasvim dovoljne da se dočara potpuno nova atmosfera.

Zaključak –  Spyro Reignited Trilogy

Kao i Crash Bandicoot, i Spyro je legendarni lik koji je igrao važnu ulogu u našem detinjstvu. To je bila jedna od prvih igara koje su nam pružile 3D grafiku i revolucionizovale izgled video igara. Spyro Reignited Trilogy je odličan pokušaj da se dočara makar delić uzbuđenja koje smo svi doživeli prvi put kad smo preuzeli kontrolu nad opasnim malim ljubičastim zmajem. Može se reći da je studio Toys for Bob uspeo u svojoj nameri i modernizovao Spyra na pravi način.

Spyro reignited triology xboxone srbija
Photo: Activision
Spyro reignited triology ps4 srbija
Photo: Activision

Spyro Reignited Trilogy možete poručiti preko web shopa www.computerlandshop.rs i dobiti ga na kućnu adresu ili posetiti neku od prodavnica Computerlanda i kupiti je odmah!

computerland logo

ComputerLand BIG
TC BIG Fashion Višnjička 84 lok. 018A
big@computerland.rs
063/377-200
Radno vreme:
Svakim danom 10:00 – 22:00

ComputerLand Pašino Brd
TC Pašino brdo, Bačvanska 21
pasino.brdo@computerland.rs
011/28-51-740
Radno vreme:
Prodavnica: Ponedeljak – Četvrtak 09:00 – 20:00 Petak 09:00 – 21:00

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde