Da li može nekoliko šargarepa na dan sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2?

Nekoliko šargarepa na dan sprečava razvoj dijabetesa tipa 2. Osobe sa zajedničkom genetskom predispozicijom za dijabetes tipa 2 imaju manju verovatnoću da će razviti bolest.

0
707
Šargarepom protiv dijabetisa
Designed by Dragana_Gordic

Nekoliko šargarepa na dan sprečava razvoj dijabetesa tipa 2. Iako ovo zvuči predobro da bi bilo istinito , istraživanja su obećavajuća za neke osobe s povećanim rizikom od razvoja šećerne bolesti tipa 2.

U novom izveštaju objavljenom u časopisu Human Genetics, istraživači na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford zaključili su da osobe sa zajedničkom genetskom predispozicijom za dijabetes tipa 2 imaju manju verovatnoću da će razviti bolest, ako imaju povišeni nivo beta karotena u krvi.

Konkretnije, oni koji su konzumirali oko 6,5 mg hranjivih sastojaka svaki dan (što odgovara pola šoljice kuhanih šargarepa), imali su najbolje rezultate, iako se pokazalo da veza takođe zavisi o tome kako njihovo telo metaboliše beta karoten.

„Ono što je važno za lečenje i prevenciju dijabetesa tipa 2 su zdrava prehrana i aktivan način života. Nekoliko istraživanja koje smo sproveli o genetici i prehrani pokazala su da DNK ne određuje sudbinu“, objasnio je  dr. sc. Atul Butte, izvanredni profesor pedijatrije na Stanfordu.

Uzrok bolesti leži u kombinaciji gena i okolnih faktora

Da bi dovršili svoju analizu, Butte i njegov tim koriste podatke prikupljene na Američkom nacionalnom uzorku odraslih iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention CDC). Podaci, koji se dobijaju iz uzoraka krvi, uključuju genetske informacije, kao i pojedinosti o prehrani pojedinaca i njihovoj izloženosti u okolini – omogućujući jedinstveno istraživanje koje udružuje uticaj DNK s uticajem izbora životnog stila i okoline.

„Već nam je odranije poznato da bolest nastaje zbog kombinacije gena i okolnih faktora koji doprinose bolesti“, kaže Butte i dodaje: „Sad kada su nam podaci o genima dostupni iz otiska prsta dužni smo još temeljitije istražiti vezu o međusobnoj vezi gena.

U slučajevima gdje je u pitanju dijabetes tipa 2 znanstvenicu su utvrdili vezu genetske varijante – SLC30A4, koja se nalazi u genomima 50 do 60 posto Amerikanaca, a povezana je s povećanim rizikom od šećerne bolesti. No, pri analizi podataka iz CDC-a, naučnici su zaključili da je razina beta karotena povezana s činjenicom jesu li osobe iz rizične grupe i obolele od dijabetesa tipa 2.

Varljiva istraživanja o uticaju vitamina E na dijabetes

U istom istraživanju je utvrđeno da se gama tokoferol, vrsta vitamina E prisutnog u margarinu soji i kukuruznom ulju, čini povezanim s povećanim rizikom od dijabetesa među osobama s genetskom predispozicijom za nastanak bolesti. To je ironično jer je poznato da vitamin E svojim hranjivim stvarima poboljšava metabolizam glukoze u krvi, odnosno da je koristan za obolele od dijabetesa. Stoga znanstvenici pretpostavljaju da ovo najnovije otkriće ukazuje na prehranu bogatu prerađenom hranom (koja često sadrži i velike količine gama tokoferola).

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde