Pešačite sa stilom: pronalazimo pravi outfit za vas

0
631
pesacenje srbija outfit trendy

Svako od nas voli da šeta napolju. Neko više neko manje ali definitivno dobra šetnja puni baterije. Ponekad šetamo pored reke, među ogromnim drvećem ili stazama oko Avale. Ljudima koji žive u Beogradu i okolini, Avala je idealan izbor za šetnju i istraživanje. Nema razloga da ne izađete u prirodu u jednu dobru šetnju a da u isto vreme i ne ponesete svoj stil sa sobom, zar ne?

Odeća za šetnju ne mora biti glomazna, stara ili bezlična. Današnji materijali koji su dizajnirani za posebne vremenske uslove, uključuju lagane termo majice, šuškave jakne koje će vas zaštititi od lagane kiše, pantalone obložene flanelom za dodatni sloj topline i elegantne pešačke čizme za dugu udobnu šetnju.

VREMENSKE PRILIKE ODLUČUJU ŠTA DA OBUČEMO ZA ŠETNJU

Vaša oprema i garderoba za pešačenje zavisi će od vašeg odredišta, vremenskih uslova i dužine pešačenja.

ODREDIŠTE

Planirate šetnju asfaltiranom ili prašnjavom stazom? Hoćete li mučiti preskakajući blatnjave barice ili hrabro napredovati preko stenovitog terena? Šetaćete na ravnoj stazi ili planiarte da se penjate gore-dole po proplancima? Odgovorima na ova pitanja odabraćete pravu garderobu za vaš dan druženja sa prirodom.

blog o modi stilu oblacenju

Ako šetate po lepo popločanoj stazi, onda verovatno nećete iskoristiti puno energije i prolivati slojeve znoja po sebi. Neće vam takođe biti potrebne ni čizme za šetanje.

Ako odlučite da malo skrenete sa uređene staze, i preskačete male potočiće i blatnjave bare, trebaće da proverite da li je vaša obuća za šetnju vodootporna i jednostavna za čišćenje. Takođe proverite kakav vam je đon, da li dobro prijanja za podlogu jer može se desiti da se okliznete. Dužina vaših pantalona za šetnju je nešto što takođe morate uzeti u obzir, jer duže pantalone ne samo da će se pokvasiti, već takođe privlače prljavštinu i blato.

Ako planirate vašu šetnju da pretvorite u avanturistički dan koji ćete provesti na neurednom, prašnjavom i brdovitom terenu, trebat će vam dobra, duboka, obuća koja će fiksirati vaš zglob, sa dobrim đonom i slojevi odeće, tako da je možete skinuti ako se previše zagrejete.

VREMENSKE PRILIKE

Vremenske prilike su najvažniji deo planiranja dana za šetnju. Od vremena napolju zavisi koju vrstu garderobe ćemo potražiti unašem ormaru.  Suvo vreme i prašnjave staze su daleko lakše za šetnju i planiranje oblačenja od dana praćenog pljuskovima ili posete planinskih staza pokrivenih snegom na vrhu planine. Ukoliko se planiraju loši vremenski uslovi morate se pobrinuti da će vam vaša odeću odražavati temperaturu i očuvati vas suvima.

Kiša i sneg zahtevaju tople slojeve, odeću za kišu ili vodu, i dobar par vodonepropusnih čizama s dobrim gaznim slojem. Šešir je takođe nužna stavka, iako će tip koji ćete odabrati varira zavisno o tome da li ćete se susresti s kišnim ili danom punim snežnih padavina.

Kada su dani topli, nekoliko tanjih slojeva je sve što vam je potrebno od planinarske odeće … i šešir koji će zaštititi od sunca lice i vrat. U zavisnosti od regije, možete se odlučiti za kratke, duge ili termo panatalone. Čak i po vrućem i vlažnom vremenu vaša odeća za pšačenje trebala bi da sadrži duge pantalone ako na stazi koju planirate da posetite postoje visoki žbunovi, otrovni bršljen ili velika količina niske oštre tave koja bi mogla da vam ogrebe noge.

blog moda pesacenje stil srbija

VREME PEŠAČENJA

Lepa, lagana šetnja po uređenoj stazi uz reku, od sat vremena, zahteva daleko drugačiju odeću od višečasovnog planinarenja kroz negostoljubive predele visokih planina. U tom slučaju trebalo bi da se udaljite od stilskih atletskih cipela ili cipela za lagano hodanje, i obujete udobne i dobro opremljene pešačke čizme za duge planinske šetnje.

Džepovi i sitne pregrade nisu toliko bitne za laku šetnju i kratko vreme, ali super dođu pri ruci kada su u pitanju duži vremenski periodi. Osim potrebnih maramica, telefona i boca za vodu, na dugim šetnjama trebat će vam mesta za ostavljanje krema za sunčanje i / ili sprej protiv komaraca, sendvič i nešto slatko (jer trebaće vam energije) . Ukoliko očekujete promeljivo vreme sa sunčanim intervalima onda će vam ranac odlično doći, jer kako će temperatura rasti tako ćete skidati slojeve garderobe sa vas.

blog moda stil planina srbija

Sada je vreme da se uputite u jednu dugačku šetnju i malo se zaprljate <3

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde