Možete li da saznate ko vam gleda profil na Facebooku? Evo odgovora!

Korisnike Facebooka često zanima mogu li saznati ko je sve pogledao njihov profil na toj društvenoj mreži. Postoji i hrpa aplikacija koje tvrde kako to mogu omogućiti. Ali, da li je to zaista tako?

0
345
ko vam gleda profil na facebooku
Photo: Pixabay.com

Na žalost svih onih koji bi rado saznali tu informaciju, kratak odgovor na pitanje postoji li način kako saznati ko je sve pogledao naš profil na Facebooku glasi: NE. Jednostavno ne postoji način kako proveriti ko je pregledao vaš profil.

Reč je o jednom od najstarijih i najupornijih mitova vezanih uz najveću društvenu mrežu sveta, kojeg su iz Facebooka u više navrata odlučno demantovali. Druge društvene mreže, poput Linkedina, nude tu mogućnost (besplatno i uz plaćanje), ali ne i Facebook. Ujedno tu funkcionalnost ne omogućuju ni drugim aplikacijama.

Ima puno stvari koje u Facebooku mogu pratiti i znati o vama: vašu lokaciju, istoriju pretraživanja weba i niz drugih navika i običaja. Sa stanovišta zaštite privatnosti Facebook je u velikoj meri noćna mora. Ali, to ne čine radi nas korisnika, već kako bi prikupili podatke za svoju platformu za oglašavanje. Zato ih zadržavaju za sebe, umesto da ih podele s nama.

S druge strane, Facebook je – za razliku od Linkedina – uglavnom mreža privatnih osoba. Mnogim bi korisnicima bila odbojna mogućnost praćenja ko nam gleda profil, pa Facebook stoga ne nudi pristup tim podacima.

Aplikacije koje vas pokušavaju prevariti

Zašto onda postoje brojne aplikacije koje tvrde kako mogu omogućiti takav uvid u podatke? Pa, kao što smo saznali zahvaljujući skandalu oko kompanije Cambridge Analytica, aplikacije mogu biti odličan način masovnog prikupljanja podataka. Drugim rečima, te vas aplikacije pokušavaju prevariti kako bi se njihovi autori dokopali vaših podataka.

Facebook je dosad stao na kraj brojnim sumnjivim aplikacijama, ali ima ih toliko da se poneka uvek provuče, bar na određeno vreme. Tvrde li kako mogu prikazati ko je pregledo vaš profil možete se kladiti kako vas pokušavaju prevariti i kako su ilegalne.

U najboljem slučaju (koji nikako nije dobar sam po sebi), vlasnici tih aplikacija prodaju vaše podatke kompanijama za oglašavanje. U najgorem je reč o prikrivenom zlonamernom softveru koji vam može naneti puno štete, u rasponu od krađe podataka do krađe novca i identiteta. Stoga ako naletite na takvu aplikaciju, prijavite je Facebooku.

Šta ako ste je već instalirali? Uklonite ju sa uređaja i proverite jesu li podešavanja za deljenje podataka vezane uz Facebook nameštene onako kako želite.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde