Osmijum kao alternativa zlatu

Osmijum je plemenit metal, poput zlata i srebra. Kao i drugi plemeniti metali, osmijum je hemijski izdržljiv i otporan na rđu ili koroziju. Osim što je izdržljiv, gust je - veoma gust. Sa 22,61 g/cm3, osmijum je najgušći element poznat čovečanstvu.

0
1051
Osmijum kao alternativa zlatu

Kada govorimo o investiranju u plemenite metale, osmijum kao alternativa zlatu predstavlja se kao jedan od najboljih izbora koje možete napraviti za svoju budućnost.

Kada se nazire period inflacije, investitori traže načine da obezbede svoje finansije i svoj kapital.

Čovek brzo shvati da je materijalna imovina istorijski siguran izbor, a brza Google pretraga „Investicije u materijalna sredstva“ pokazuje nam dugačke liste fizičkih sredstava koja se smatraju sigurnim investicijama sa pouzdanim prihodima. Bez obzira na izvor, ove liste gotovo sigurno pominju plemenite metale.

Plemeniti metali se hiljadama godina smatraju skladištem vrednosti zbog svoje retkosti i vrednosti. Zlato i srebro su daleko najpoznatiji, ali drugi plemeniti metali kao što su platina ili paladijum takođe ne zaostaju.

Ovo nisu jedini plemeniti metali u koje možete uložiti svoj slobodni kapital.

Kada se bolje pogleda, pred očima nam se otkriva plemeniti metal čija retkost i lepota zasenjuje ostale. Ovaj metal je osmijum.

Osmijum je plemenit metal, poput zlata i srebra. Kao i drugi plemeniti metali, osmijum je hemijski izdržljiv i otporan na rđu ili koroziju. Osim što je izdržljiv, gust je – veoma gust. Sa 22,61 g/cm3, osmijum je najgušći element poznat čovečanstvu.

Međutim, najistaknutija na ovoj listi je ista karakteristika koja je izazvala nagli porast popularnosti osmijuma kao investicionog sredstva. Osmijum je najređi plemeniti metal na svetu!

Osmijum kao alternativa zlatu – Zašto investirati u osmijum?

Činilo bi se prirodnim da bi najgušći element na svetu i najređi plemeniti metal bio jedan od najpoznatijih metala na svetu. Međutim, osmijum je još uvek relativno nepoznat. Ovo je prvenstveno zbog činjenice da, uprkos brojnim izuzetnim kvalitetima, osmijum nikada nije imao značajnu industrijsku upotrebu. Teško ga je nabaviti, a u sirovom obliku „sunđera“ sklon je oksidaciji i veoma toksičan.

Osmijum kao alternativa zlatuOd svog otkrića 1804. godine, osmijum je ostao van pažnje elementarnih reflektora. U 2014. godini, tim švajcarskih naučnika usavršio je proces koji je opasan osmijum u prirodnom obliku pretvorio u prelepu kristalnu strukturu. Za razliku od konvencionalnijih metoda kristalizacije, nova tehnika je obezbedila da se osmijum može kristalizovati na ultraprecizan način, stvarajući geometrijski savršene ravne diskove sa ujednačenom visinom kristala. Dobijeni osmijum je bio potpuno bez toksičnih emisija i bio je bezbedan za slobodno rukovanje bez zaštitne opreme.

Kristalni osmijum je najčistiji oblik osmijuma sa čistoćom od 99,9995%. Poređenja radi, 24-karatno zlato ima čistoću od 99,95%.

Koliko je tačno osmijum redak? U poređenju sa skoro 200.000 tona zlata za koje se procenjuje da se danas nalaze u globalnim rezervama, količina osmijuma za koju se pretpostavlja da je u opticaju i da je još uvek u Zemljinoj kori je samo 44 tone zajedno. Kocka svog izvađenog zlata na Zemlji imala bi dužinu ivice od 24 metra. Kocka svog osmijuma koji bi se pronašao? Svega 2,1 m.

Dakle, retkost osmijuma svakako je jedan od osnovnih razloga zbog kojih bi trebalo da razmislite o investiranju svog slobodnog kapitala upravo u ovaj plemeniti metal.

Osmijum kao alternativa zlatu – Koliko je porasla potražnja za osmijumom?

Vrednost osmijuma beleži porast u poslednjih nekoliko godina. O ovom podatku govori nam i činjenica da je njegova vrednost u poslednjih 8 godina rasla po trostruko većoj stopi od investicionog zlata. Upravo iz tog razloga se osmijum kao alternativa zlatu pominje među stručnjacima u trgovini plemenitim metalima.

Potražnja za investicionim zlatom je porasla, ali je to dovelo do novih izazova. Naime, nejgovo snabdevanje je samim tim postalo otežano i usporeno. Za razliku od zlata, rast prodaje osmijuma je prošle godine bio viši od 500% u odnosu na 2020. godinu. Nema sumnje da će se ovaj trend nastaviti i u godinama koje dolaze.

Osmijum očarava svojim blistavim, srebrno-plavim odsjajem

Jedinstvenost osmijuma je takođe ono što privlači investitore i draguljare širom sveta.

Prema rečima direktora Instituta za Osmijum Nemačka, osmijum je zaista “najlepši od svih plemenitih metala“. Kristalna struktura i blistavi odsjaj srebrno-plave boje naročito dolaze do izražaja na dnevnoj svetlosti i pod LED svetlima. Osmijum naprosto očarava svojim izgledom i to je samo jedan od razloga zbog kojeg je stekao ogromnu popularnost među investitorima.

Važno je naglasiti da je gustina jezgra osmijuma razlog zbog kojeg se osmijum nikako ne može krivotvoriti, te ne začuđava što je sve veći broj ulagača zainteresovan upravo za ovaj plemeniti metal.

Osmijum kao alternativa zlatuUkoliko razmišljate o ulaganju u osmijum, sada je pravo vreme da to i učinite! Obezbedite budućnost sebe i svoje porodice, ulagajući svoj kapital u nešto održivo i sigurno!