Orhideje – Savršeno cveće za vaš dom

0
2550

Orhideje spadaju u najlepše saksijsko cveće. Takođe, ovo je jedna od najbrojnijih familija sa skoro 30.000 vrsta.

Krasi ih izuzetna lepota i bogatstvo boja – od snežno bele, preko jarko žute pa do intenzivne ljubičaste i crvene. Zapravo, orhideje cvetaju u svim nijansama osim u crnoj!

Danas, orhideje simbolizuju ljubav, strast, pa i prefinjenost. Zato, ukoliko se pitate koji cvet pokloniti voljenoj osobi, odlučite se za egzotičnu orhideju, jer pred njom ni jedna žena ne ostaje ravnodušna.

Cvećara Jelena će vam izaći u susret kada je u pitanju dostava cveća na teritoriji cele Srbije, pa tako daljina ne treba da bude razlog ukoliko se odlučite da je poklonite voljenoj osobi.

Orhideje su kraljice lepote, ali i obmane

Orhideje su od davnina privlačile naučnike upravo zbog svoje sposobnosti da opstanu na svim kontinentima kao i da se razviju u neverovatno mnogo vrsta. Zbog toga možemo da kažemo da ovo cveće ima veliku moć imitacije kako bi se prilagodilo situaciji.

Tako na primer orhideja iz roda drakula privlači mušice proizvodeći neprijatne mirise poput mirisa buđi, urina ili trulog mesa. Druge se transformišu u prirodna skloništa ili, pak, potpuno poprime izgled cvetnica bogatih nektarom. Najinteresantnija, svakako, je orhideja pčelica. Ona podražava izgled i miris prave pčele i na taj način “zavodi” kako bi bila oprašena.

Orhideje

Orhideja, svoju magiju šire i na ljude. U drevnoj Kini povezivane su sa plodnošću, a u viktorijansko doba smatralo se da opčinjenost ovim cvetom može da odvede u ludilo nazvano orhidelirijum.

Danas se orhideje koriste za lečenje raznih problema gastrointestinalnog trakta. A najširu primenu imaju u kozmetologiji, jer su bogate vitaminima i antioksidansima. Svet parfema ne može se bez nje zamisliti. Prema podacima skoro 90 odsto parfema sadrži mirisnu notu orhideje.

Orhideje su, zapravo, feng šui cveće

Po drevnoj kineskoj filozofiji od toga kako uređujemo životni prostor zavisi da li ćemo biti zdravi, koliko ćemo imati uspeha u karijeri, ljubavi, braku, porodičnim odnosima…

Ako je dostava cveća na kućnu adresu način da nekoga obradujete, onda su orhideje idealne za to. Pema ovoj filozofiji one emituju pozitivnu energiju, te se koriste kao aktivator za ljubav, novac, uspeh.

Parovima koji žele decu preporučuje se da je drže na noćnom ormariću u spavaćoj sobi. Na trpezarijskom stolu donosi bogatstvo, a na radnom mestu može povoljno da utiče na napredovanje u karijeri.

Da li su orhideje, zaista, zahtevne za gajenje?

Iako mnogi ljudi smatraju da ovo najlepše cveće traži posebne uslove, stručnjaci ističu da je to u stvari mit. Jer, orhideje traže istu pažnju kao bilo koje drugog saksijsko cveće za vaš dom.

Svetlost, temperatura i vlaga su ključne za razvoj. Ona ne trpi direktne sunčeve zrake, jer dolazi do isušivanja. Dok neosvetljeni prostor usporava rast.

Idealno mesto za orhideje je pored prozora, iza zavese ili roletne. Boja listova je najbolji pokazatelj da li primaju dovoljno svetlosti. Oni treba da budu svetlo zeleni. Tamno zeleno lišće ukazuje da biljka dobija nedovoljno svetlosti, a žućkasti da ga ima previše.

Orhideje

Optimalna temperatura za gajenje je od 18 do 30 stepeni Celzijusovih, a vlažnost vazduha može biti do 70 odsto.

Zalivanje se obavlja vodom sobne temperature koja je odstojala preko noći. Dovoljno je jednom nedeljno tokom cele godine, a na tri dana u periodu cvetanja. Istom vodom možete je i orošavati, ali pri tome pazite da prskate samo listove, jer cvetove nije poželjno da kvasite.

Ukoliko se pridržavate ovih krajnje jednostavnih pravila, saksijska mini orhideja će čak nekoliko meseci čarobnim cvetovima ulepšavati vaš životni prostor. Da bi i naredne godine pokazala svu svoju lepotu, obavezno je nakon cvetanja odrežite na trećem zglobu cvetne štapke. Time podstičete njen razvoj, pa i pojavu novih, mladih izdanaka.

Cvećara Jelena u svojoj ponudi ima različite vrste orhideja. Obučeno osoblje pružiće vam sve savete za njeno gajenje.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde