Najneobičnija groblja u Evropi koja privlače brojne posetioce

Od bizarnih drevnih nekropola do arhitektonski zadivljujućih pravih muzeja na otvorenom, ova jezivo lepa i potpuno jedinstvena groblja u Evropi vredna su vaše posete i obilaska.

0
354
Najneobičnija groblja u Evropi

Groblja se uvek povezuju sa smrću i tugom ali ona takođe mogu biti fascinantna mesta za posetu, privlačeći ljude svojim čudnim spokojem i upečatljivom arhitekturom.

Od bizarnih drevnih nekropola do arhitektonski zadivljujućih pravih muzeja na otvorenom, ova jezivo lepa i potpuno jedinstvena groblja u Evropi vredna su vaše posete i obilaska.

U narednim redovima upoznajte se sa najneobičnijim grobljima koja se nalaze na prostoru Evrope.

Veselo groblje u Rumuniji

Skriveno u malom rumunskom selu, Veselo groblje (Cimitirul Vesel) je zaista jedinstveno. Jarko plavi drveni krstovi personalizovani su veselim slikama i duhovitim natpisima o životu pokojnika.

Najneobičnija groblja u EvropiOvo  neobično groblje se nalazi u selu Sapanta, Maramureš (oko 600 km od Bukurešta) i smatra se spomenikom narodne umetnosti od neprocenjive vrednosti.

Staro jevrejsko groblje – Češka Republika

Osnovano u 15. veku, Staro jevrejsko groblje u Josefovu je jedno od najunikatnijih i najzanimljivijih znamenitosti Praga.

Najneobičnija groblja u EvropiOko 12.000 trošnih nadgrobnih spomenika iz različitih perioda nalazi se na ovom kompaktnom zemljištu, ali smatra se da je u njemu sahranjeno zapravo više od 100.000 Jevreja. Staro jevrejsko groblje, ujedno je najstarije groblje u Evropi, koje odaje veliku misteriju i tugu.

Grobljem upravlja Jevrejski muzej, a poseta uključuje obilazak muzeja i ulazak u različite sinagoge.

Grad mrtvih u Rusiji

Ušuškan u planinama Kavkaza u Severnoj Osetiji, Dargavs – poznat i kao Grad mrtvih – prožet je mitovima i velikim misterijama.

Najneobičnija groblja u EvropiU naselju se nalazi drevna alanska nekropola od 99 grobnica i kripti, gde su meštani davno sahranjivali svoje najmilije. Ove građevine nalik belim kućama sa grebenastim zakrivljenim krovovima grupisane su na padini, nalik malom selu. Lokacija je udaljena oko jedan sat vožnje od Vladikavkaza, glavnog grada Republike Severne Osetije – Alanije.

Cross Bones u Engleskoj

Takođe poznato kao Crkveno dvorište neudatih žena, londonsko groblje Cross Bones je poslednje počivalište 15.000 tela, većinom prostitutki i drugih vrsta društvenih izgnanika.

Najneobičnija groblja u EvropiSmešteno na Redcross Way u Southwarku, napušteno srednjovekovno groblje sada je spomen-bašta i mesto hodočašća od dubokog duhovnog značaja, gde se održavaju mesečna bdenja uz sveće, kao i različiti umetnički događaji.

Tužna priča o groblju Cross Bones neizbrisivo je povezana sa istorijom prvog londonskog kvarta crvenih svetla i Vinčester gusaka (žene koje je crkva licencirala da rade u lokalnim bordelima), nudeći posetiocima jedinstveno kulturno iskustvo.

Islamsko groblje u Austriji

Osmišljeno od strane Bernardo Bader Architects, ovo upečatljivo islamsko groblje u Vorarlbergu odaje počast „prvom vrtu“ i obuhvata 5 groblja u obliku prstiju, koji sadrži sobe za molitvu, kao i različite prostorije posebno dizajnirane za muslimanske pogrebne rituale.

Crveno obojeni betonski kompleks kombinuje lokalno inspirisan dizajn i materijale sa elementima islamske verske arhitekture. Jedna od vizuelno najprivlačnijih karakteristika je kibla zid okrenut prema Meki, koji je prekriven hrastovom rešetkom. Jednako zanimljivi su i molitveni ćilimi u gradijentnim bojama, ručno tkani u Sarajevu.

Myra Necropolis u Turskoj

Od svih drevnih ruševina u Miri, ove grobnice isklesane u stenama su možda najspektakularnije.

Najneobičnija groblja u EvropiDatiraju još iz 4. veka pre nove ere, nekropola i podeljene su na dva grobna mesta, pružajući uvid u drevnu likijsku kulturu, njihove običaje i verovanja.

Uklesane u litice, ove veličanstvene grobnice su umetnički dizajnirane nalik na kuće ili hramove, a većinu njih krase reljefi koji prikazuju mitološke scene ili odlomke iz života pokojnika.

Groblje Gubbio u Italiji

Dizajnirano od strane italijanskog arhitekte Andrea Dragonija, predstavlja zapanjujući primer moderne arhitekture groblja.

Najneobičnija groblja u EvropiInspirisan linearnim uređenjem okolnog grada, projekat otelotvoruje viziju apstraktnog urbanog naselja, sa unutrašnjim ulicama, oštro definisanim kubnim blokovima obloženim travertinom i velikim dvorištima koja uokviruju pogled na nebo – nazvanim „kvadrati tišine“, koji služe i kao umetničke galerije i mesta za pauzu i razmišljanje.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko isksutvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Naš tim vam stoji na raspolaganju 24 časa, 7 dana u nedelji.