Prvi telefon sa ekranom na preklop!

Nama se jako dopao. Kakvo je vaše mišljenje?

0
2069
Promo photo

Samsung, LG i Huawei već duže od godinu dana pripremaju javnost na pojavu pre svega nove klase mobilih telefona: uređaja s preklopnim ekranom. Često se na sajmovima predstavljaju novi prototipovi, a web portalima se smišljeno serviraju vesti o tome kako će baš ta firma prva pustiti na tržište takav uređaj. A sada ih je sve prestigla firma za koju većina nas nikad nije ni čula.

Firma se zove Royole, a insajderima nije nepoznata, naprotiv. Osnovali su je 2012. inžinjeri sa Stanforda da bi od 2014. svake godine izdali uređaj koji je po nečemu bio prvi na svetu: prvi full-color savitljivi AMOLED ekran (2014.), prvo 3D prenosni koćni bioskop (2015.), prvi zakrivljeni ekran za aute (2016.; da pojasnimo, bio je to prvi uređaj kojem je zakrivljen ne samo ekran, nego i elektronika iza njega). Ranije su izdali RoWrite, prvi e-notes s fleksibilnim senzorima.

Juče su predstavili FlexPai, prvi uređaj svoje vrste. Zaklopljen,to je mobilni telefon ne puno veći od normalnog, sa tim da sa strane ima ekran na kojem se prikazuju korisne informacije. Tu je još jedan ekran pozadi, a kada se mobilni telefon rasklopi sve zajedno se pretvori u ekran veličine 7,8″, Full HD rezolucije 1920*1440.

Kako iskoristiti takav ekran? Verovatno vam je već palo na pamet par stvari, ali nabraja ih i Royole: aplikacije za uređivanje, igranje, pregled videa i fotografija, pregled dve aplikacije/programa/dokumenta istovremeno… Sve to omogućuje Water OS 1.0, nadogradnja na Android 9.

Vrlo zanimljiva je i kamera. Royole FlexPai ih ima dve: 20 megapixela i 16-megapixela, s tim da su obe smeštene sa jedne strane. Ni ne treba biti drugačije, jer obe mogu poslužiti za selfie, i to bolje nego „normalna“ kamera: naime, sliku sa kamere mogu prikazivati i na prednjem i na zadnjem ekranu (dok je telefon sklopljen) pa ono što se snima može videti i onaj ko snima i onaj ko se snima.

Royole još nije objavio sve podatke – bilo bi zanimljivo znati, opšte detalje o telefou – ali zato se znaju detalji o bateriji. Podatak o snazi od 3800 mAh ne deluje impresivno ali proizvođač tvrdi da se puni brže od konkurencije.

Cena? Pogađate: nije niska. Ipak se radi o prvom uređaju svoje vrste. FlexPai Developer Model možete naručiti za 1388 eura u najjeftinijoj varijanti (6 + 128 GB). Proizvođač kaže da će početi sa primanjem porudžbina u decembru– ali još se ne zna kada će krenuti isporuke.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde