Mumija koja trepće – Mit ili stvarnost?

Rosalia je bila italijanska devojčica rođena 13. decembra 1918. godine. Umrla je od upale pluća kao posledice španskog gripa nepune 2 godine kasnije, 6. decembra 1920.

0
179
Mumija koja trepće

Počev od mumija egipatskih faraona, pa do Ledenog čoveka, tj. najpoznatije prirodno očuvane mumije – ovi ostaci preminulih i danas privlače pažnju. Ne samo da su predmet proučavanja naučnika iz mnogih oblasti, već i česta tema ljudi širom sveta.

Iako svaka od njih nosi zadivljujuću priču o svom poreklu, jedna se posebno izdvaja. U pitanju je mumija koja trepće. Da, dobro ste pročitali!

Nalazi se u jednoj od najpozantijih kosturnica, katakombama Kapucinera u Palermu. Tradicija sahranjivanja u ovim katakombama započela je u 16. veku, kada groblje manastira u Palermu više  nije moglo da primi preminule.

U početku, katakombe su bile grobno mesto fratrima manastira. Međutim, vremenom su postale statusni simbol bogatih, te se danas u njima nalazi više od 8.000 preminulih. Fratri se mogu videti u svojoj odori, a obični građani u svečanoj odeći svog doba.

Poslednja sahranjena upravo je Rosalia Lombardo, poznata kao mumija koja trepće.

Ko je bila Rosalia Lombardo?

Rosalia je bila italijanska devojčica rođena 13. decembra 1918. godine. Umrla je od upale pluća kao posledice španskog gripa nepune 2 godine kasnije, 6. decembra 1920.

Uprkos tome što je dobijala najbolje moguće lekove toga doba, bila je premlada. Njeno telo nije imalo dovoljno jak imunitet da je moglo da se bori protiv upale pluća. Očajni otac Mario Lombardo bio je slomljen gubitkom. Želeći da otkrije tačan uzrok njene smrti kako bi nekoga „okrivio“ odbio je da sahrani svoju ćerku.

Umesto toga zamolio je Alfreda Salafia, poznatog italijanskog hemičara i balzamatora da izgled Rosalie održi „što je moguće živim“. Vešti Alfredo je to i uspeo tako da skoro 100 godina od smrti devojčica izgleda kao da spava. Zbog toga je dobila nadimak „uspavana lepotica“.

Mumija koja trepćeZaista, prilično je teško gledati u malo telo koje leži u staklenom kovčegu i još uvek ne verovati da će se devojčica svakog trenutka probuditi. Koža Rosalie i dalje izgleda veoma glatka, kao da je napravljena od porcelana. Njena zlatno plava kosa je veoma uredno vezana prelepom svilenom mašnom. I ono što je najfascinantnije – oči se otvaraju i zatvaraju, te opravdano nosi epitet misteriozne mumije.

U čemu je tajna odlične očuvanosti kojom se izdvaja mumija koja trepće?

Osim izuzetno očuvane spoljašnjosti, magnetna rezonanca koja je obavljena 2009. godine pokazala je da je čitavo Rosalijino telo u odlično stanju. Odnosno, da su svi unutrašnji organi potpuno netaknuti. Razlog tome krije se u postupku balsamovanja.

Alfredo Salafia je razvio posebnu formulu za tečnost koju je koristio u postupku. Zahvaljujući Dariju Piombino-Mascaliju ona je nedavno otkrivena. Ovaj italijanski biološki antropolog je, po dozvoli porodice, imao uvid u balzamatorove spise. Tu je pronašao rukom napisan izveštaj o formuli kojom je Alfredo sačuvao Rosalijino telo: formalin, soli cinka, alkohol, salicilna kiselina i glicerin.

Tretman formalinom je korišćen za ubijanje bakterija, a salicilna kiselina da zaustavi rast gljivica. Alkohol je osušio telo, dok je glicerin sprečio presušivanje.

Glavna ulogu imale su soli cinka, koje su telu dale čvstinu.

Mumija koja trepće – mit ili stvarnost?

Rosalijin pogled je nešto što privlači posetitelje katakombi u Palermo. Ujedno, bio je povod za razvoj mnogih teorija. I dok su jednu smatrali da je delo natprirodne sile, drugi su navodili temperaturne promene unutar katakombe, koje su dovodile do sakupljanja kapaka i stvaranja efekta treptanja.

Istina je sasvim drugačija. I za njeno otkriće zaslužan je Dario Piombino-Mascali. Treptajuće oči bile su samo optička iluzija, nastala kada svetlost sa prozora pada pod različitim uglovima na Rosalijino lice. Promena smera svetlosti tokom dana stvara efekat treptanja, koji se čak može videti i na mnogim sekvencama fotografija.

Mascali je do ovog otkrića došao sasvim slučajno. Godine 2009. radnici su pomerili maleni kovčeg. Tom prilikom se i telo pomerilo, te je antropolog mogao da ga sagleda iz novog ugla. Jasno je uočio da njene oči zapravo nikada nisu bile zatvorene i da je samo trik svetlosti učinio da izgledaju tako.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.