Ulaganje u Zlato: Kako da Počnete?

0
249

Улагање у злато

Злато је дугогодишња инвестиција за многе инвеститоре. Од давнина, луѓе су улаже део новца у злато као сигурност против инфлације и других пореских ризика. Данас, злато је популаран инвестициони избор за инвеститоре који траже да постигну дугорочну капиталску заштиту. У овом чланку ћемо разматрати предности и недостатке улагања у злато.

Предности улагања у злато

Прво, злато је дугорочна инвестиција која може да пружи капиталску заштиту. Историјски, злато је било релативно непроменљиво у времену инфлације и других пореских проблема. Злато има и друге предности као што су доступност и лакоћа трговине. Злато се може лако купити и продати, а инвеститори могу да изаберу између различитих облика злата, укључујући и златне наоце, монете, баре и друге облике злата.

Недостатци улагања у злато

Иако злато има неке предности, постоје и неки недостатци. Прво, злато је производ који нема дивиденде. То значи да инвеститори не добијају директну додатну добит од својих инвестиција у злато. Друго, злато нема интерес током времена. То значи да инвеститори не могу да користе интерес да помогну у зараду дугорочних инвестиција. Треће, злато је подложно вредносним колацијама. То значи да може да дође до великих падова у цени злата и да инвеститори могу да изгубе део новца у случају да се цена злата суштински смањи.

Закључак

Улагање у злато има неке предности и недостатке. Инвеститори морају да прегледају своје инвестиционе циљеве, буџет и ризике пре него што се одлуче да инвестирају у злато. Злато је дугорочна инвестиција која може да пружи капиталску заштиту, али инвеститори треба да буду свесни да постоје и други ризици улагања у злато.