5G pametni telefoni dolaze 2019. Šta to znači?

5G MOBILNA mreža već postoji, ali pristup brzinama koje ona pruža moguć je samo na određenim lokacijama i uz posebno naprednu tehnologiju.

0
1133

Samsung i Verizon najavili su prije nekoliko dana da u prvoj polovici 2019. namjeravaju započeti s prodajom 5G smartphonea. Iako nisu najavili koji će uređaji podržavati 5G tehnologiju, Samsung obično svakog proljeća lansira nove Galaxy S modele.

Zasad misteriozni mobilnimožda neće biti prvi na tržištu s 5G tehnologijom. Nesigurni u planove svojih konkurenata, Samsung i Verizon najavili su svoj model kao ”jedan od prvih”. No Samsung je najveći proizvođač mobilnih na svetu i njegova odluka da lansira 5G smartphone znači da ni ostali proizvođači neće dugo čekati. Nameravaju li ostati konkurentni u sledećem periodu, 5G će biti imperativ.

Ipak, ostaje problem dostupnosti mreže. Verizonova 5G mreža zasad postoji samo u nekoliko američkih gradova. At&T takođe ima svoju 5G mrežu, ali dostupna je u samo sedam gradova. Druga dva velika provajdera, Sprint i T-Mobile, zasad zaostaju. Verizonovi i AT&T-jevi rokovi nisu poznati, ali zna se da tokom 2019. i 2020. planiraju proširiti mrežu na više gradova.

Trenutačno 5G tehnologija ne nosi znatan deo prodaje, ali nema sumnje da će se to promijeniti. Naime, 5G pruža veće brzine nego 4G. Treba tek videti o kakvim se brzinama zapravo radi (Verizon kaže ”višestruko brže”), no testovi su pokazali da bi 5G mogao biti i do 100 puta brži nego 4G. Doduše, kad se milioni ljudi odjednom nađu na mreži, to bi u konačnici moglo usporiti stvarni 5G. Zato provideri smatraju da će 5G biti otprilike 10 puta brži.

Zato će vreme latencije (odaziva) kod 5G tehnologije biti znatno brže. Današnja tehnologija u deliću sekunde šalje i prima podatke između mobitela i mreže. Međutim, svakim dodirom zaslona mobitel šalje desetke zahteva u mrežu, a kod 5G tehnologije vreme odaziva je gotovo momentalno.

5G će biti zanimljiv vlasnicima mobitela, ali potencijalno je mnogo važniji za poslovne korisnike i korisnike sadašnjeg širokopojasnog interneta. Verizon već nudi 5G kućnu uslugu kao zamenu za žičani širokopojasni pristup, a kao pogodnost dodaje i besplatni YouTube TV. 5G omogućava kompanijama poput Verizona i AT&T-ja da svoje širokopojasne usluge ponude u svakom gradu, što uz sadašnje optičke usluge FiOS i U-Verse nije bilo moguće.

Brzina odaziva kod 5G mreža omogućiti će samovozećim automobilima da puno brže procesuiraju informacije koje mogu biti od životne važnosti. Zdravstveni sektor, čak se očekuje da će 5G pomoći u razvoju medicine i operacija uz pomoć robota.

Međutim, pre nego što se sve to dogodi, mobilni provideri morace će uložiti milijarde dolara u prilagođavanje infrastrukture. Radi se o velikom zalogaju, ali dosad su ispunjavali svoja obećanja. Primer, Verizon je ponudio i HTC Thunderbolt, prvi 4G smartphone na svetu, koji se pojavio krajem 2011. I taj se uređaj mogao koristiti samo u ograničenim područijima, a svet ga je dočekao sumnjičavo. Ostali proizvođači brzo su krenuli istim putem i do kraja 2011. godine 4G modemi postali su standard u svim smartphoneima.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde