Meksička kuhinja u restoranu Soho

0
2156
Meksička kuhinja

Meksička kuhinja je savršen spoj Starog i Novog sveta u jedinstvenim ukusima i bojama.

Sunce, plaža, mariachi i tekila – asociojacija su za Meksiko. Međutim, ništa bolje ne opisuje ovu zemlju i temperament naroda do njihova meksička kuhinja.

Da je ova kuhinja toliko popularna govori i podatak da gotovo ne postoji grad na svetu koji nema barem jedan restoran sa meksičkim specijalitetima.

Duh Meksika donosi i restoran u Sarajevu Soho.

Meksička kuhinja ima dugu istoriju

Meksička kuhinja

Meksička kuhinja je svoje postojanje započela još pre 7.000 godina pre Nove ere, kada su se na njenoj teritoriji formirale zajednice Maja.

Njihova ishrana pretežno se zasnivala na kukuruzu, čili paprikama i začinima. Sa dolaskom Olmeka, Tolteka i drugih plemena i formiranjem Astečkog carstva stvara se multietničko društvo u kome su se javile nove metode kuvanja.

Nakon osvanjanja od strane Španaca u 16. veku meksička kuhinja je obogaćena mesom domaćih životinja (govedina, svinjetina, piletina), mlečnim proizvodima i pirinačem.

Iako su Španci u početku pokušali da nametnu sopstvenu ishranu u Meksiku, to nije bilo moguće.

Meksička kuhinja je važan aspekt ne samo ishrane već i kulture i tradicije Meksika.

2010. godine UNESCO ju je uvrstio na listu nematerijalnih kulturnih baština čovečanstva.

Nije sva meksička hrana ljuta!

Ranije je smatrano da je ova hrana nezdrava, međutim tradicionalna meksička kuhinja je pripremana bez dodavanja životinjskih masnoća, a pekla se umotana u listove banane, avokada ili kukuruza u velikim metalnim ili glinenim sudovima.

Meksička kuhinja je poznata po različitim ukusima, intenzitetu i bogatstvu začina, ali nikako nije teška jer se u njoj ogleda savršena kombinacija slanih, zemljanih namirnica i laganijih poput svežeg bilja, povrća i citrusa.

Drugi mit koji se vezuje za ovu kuhinju jeste da su sva jela ljuta. Iako je glavni sastojak mnogih jela čili, tu su niz drugih koja nisu ljuta.

Postoji više vrsta čili paprika, pa zavisno od njihove upotrebe jelo poprima ukus. Habanero paprike, na primer, su najljuća vrsta na svetu, dok Anhajm i neke slatke daju vrlo blagi ukus. Takođe, treba imati u vidu da aroma varira u zavisnosti od regiona, kao i od toplote same salse koja se služi uz jelo.

Meksička kuhinja ne može bez tortilje

Meksička kuhinja

Tortilja je bila osnovna hrana siromašnih stanovnika, a danas je simbol meksičke kuhinje, te je za većinu Meksikanaca obrok bez nje gotovo nezamisliv.

U početku tortilje su se spremale od kukuruznog brašna, a sa dolaskom Španaca počinje upotreba i pšeničnog. Reč je o jednostavnom jelu, koje se lako sprema i peče veoma kratko sa svake strane, na blago zamašćenim tiganjima. One su osnova za najmaštovitija jela, kao što je buritos, koji je specijalitet restorana Soho u Sarajevu.

Idealne su i za vegetarijance jer podnose sve kombinacije povrća, naročito ako se doda narendani sir i kisela pavlaka.

Takođe, tortilje nisu rezervirane samo za slane ukuse, jer se odlično slažu i sa slatkstim namirnicama, te ih možete puniti seckanim jabukama posipanim cimetom sa dodatkom šlaga. Čarolija ukusa u ovom dezertu je zagarantovana.

Pogledajte meni restorana Soho i sigurni smo da ćete pronaći ukusno meksičko jelo, koje će zadovoljiti ukuse i najvećih probirljivaca.

 

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde