Ako primetite OVO na ekranu svog iPhone-a, neko vas prisluškuje ili gleda

Najnovija verzija Apple-ovog sistema, iOS 14, želi stati na kraj prisluškivanju i korišćenju kamere i mikrofona vašeg mobilnog telefona bez vašeg znanja.

0
1461
Prisluškivanje telefona
Foto: Pixabay

iOS 14 ima opciju koja korisnicima omogući da vide kada je uključen njihov mikrofon ili kamera. Korisnici će to od sada videti pomoću narandžaste tačke u gornjem desnom uglu ekrana. Korisnici će, nadalje, u Control Centru moći proveriti koja aplikacija koristi podatke prikupljene mikrofonom ili kamerom.

U aplikaciji koja koristi mikrofon treba postaviti onemogućavanje korišćenja mikrofona i kamere, a ako ste i dalje sumnjičavi možete jednostavno ukloniti aplikaciju iz svog uređaja.

Prisluškivanje telefona
Foto: Screenshot/Youtube

Mnogi ljudi već godinama sumnjaju da ih neke aplikacije prisluškuju te da im se, nakon što razgovaraju o nečemu s prijateljima, na Facebook-u pojavljuju oglasi o pojmu koji su spominjali.

Korisnici tvrde da nikada pre nisu tražili takvu vrstu sadržaja, a jedino moguće objašnjenje je njuškanje. Korisnici smatraju da Facebook koristi mikrofon vašeg telefona za preslušavanje stvarnih razgovora – kako bi pomogao ciljanju oglasa.

Facebook je vrlo jasan po tom pitanju i kaže da ne koristi snimke mikrofona za bolje ciljanje oglasa.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde