Investiranje u osmijum u kriznim vremenima

Osmijum je poslednji otkriveni plemeniti metal i ujedno je najređi metal na svetu. Stoga ne iznenađuje stalni porast njegove cene i vrednosti. Zbog svoje jedinstvenosti, poslednjih nekoliko godina je tražen na tržištu investicionih metala. Koristi se i u proizvodnji ekskluzivnog nakita. Zvuči zanimljivo, zar ne?

0
794
Investiranje u osmijum u kriznim vremenima

Investiranje u osmijum u kriznim vremenima može vam doneti prihode, ali i osigurati vaš kapital i ušteđevinu od propadanja.

Osmijum je poslednji otkriveni plemeniti metal i ujedno je najređi metal na svetu. Stoga ne iznenađuje stalni porast njegove cene i vrednosti. Zbog svoje jedinstvenosti, poslednjih nekoliko godina je tražen na tržištu investicionih metala. Koristi se i u proizvodnji ekskluzivnog nakita. Zvuči zanimljivo, zar ne?

Ukoliko i vas privlači posebnost osmijuma u svetu plemenitih metala, na pravom ste mestu. Otkrivamo vam zbog čega je ovaj plemeniti metal specifičan, kao i zašto je ulaganje u osmijum naročito važno u kriznim vremenima.

Kako izgleda osmijum?

Kao što znate, plemeniti metali su retki i visoke ekonomske vrednosti. Oni su manje reaktivni od drugih elemenata i obično imaju visok sjaj.

Investiranje u osmijum u kriznim vremenimaTokom istorije plemeniti metali su korišćeni kao valuta, ali i kao investicija i u razne industrijske svrhe. Najpoznatiji metali među njima su zlato, srebro, platina i paladijum, a tu su i iridijum, rodijum i rutenijum.

Osmijum je osmi plemeniti metal i najređi je neradioaktivni element na svetu. Otkrio ga je hemičar Smitson Tenant 1804. godine u Londonu, istovremeno sa iridijumom. Pošto osmijum tetroksid ima jak miris nalik na hlor, Tenant ga je nazvao po grčkoj reči „osme“, što znači miris. Godine 1814, Jons Jakob Berzelius dodelio je sadašnji simbol “Os“ ovom metalu. Njegov atomski broj je 76.

U stvari, osmijum je nusproizvod platine, što znači da zavisi od tržišta platine. Na primer, za dobijanje jedne unce osmijuma potrebno je oko 10.000 tona rude platine. Veoma je ograničena ponuda ovog plemenitog metala. Otprilike, eksploatacione rezerve su samo 17 kubnih metara. Može se naći u Rusiji, Kanadi, Južnoj Africi i SAD.

Eksluzivnost osmijuma ga čini savršenim za investiranje

Poslednjih nekoliko godina osmijum je postao nova investicija na globalnom tržištu. S obzirom na to da investitori žele da plemeniti metali budu sigurna investicija, osmijum ima i četiri stavke ekskluzivnosti koje obezbeđuju njegovu sigurnost.

Pre svega, samo švajcarska laboratorija u celom svetu može da izvrši proces kristalizacije osmijuma.

Drugo, svaki komad kristalnog osmijuma je sertifikovan, izmeren i skeniran u Institutu za osmijum u Nemačkoj. Zapravo, svaki komad osmijuma ima svoj alfanumerički kod od osam znakova, poznat kao osmijumski identifikacioni kod (OIC) i QR kod. Ovi kodovi se čuvaju na decentralizovan način i ne mogu se hakovati. Svi podaci o komadima osmijuma stavljaju se u The Osmium-World-Database.

Saradnja i ugovor između švajcarske laboratorije za kristalizaciju i Instituta Osmijum u Nemačkoj nisu vremenski ograničeni i to je treća ekskluzivnost.

Takođe, osmijum se može preneti ili prodati drugoj osobi bilo gde u svetu za nekoliko sekundi pomoću koda za promenu vlasnika.

Poslednja bezbednosna tačka se odnosi na ekskluzivna prava nabavke koja obezbeđuju instituti za osmijum sa svetskim izvorima sirovog osmijuma. Upravo to dovodi do njegove izuzetne karakteristike: retkosti.

Investiranje u osmijum u kriznim vremenima – Zbog čega obogatiti svoj portfolio ovim plemenitim metalom?

S obzirom na to da je tržište osmijuma još uvek novo i prilično neistraženo, upravo sada može biti idealan trenutak da investirate svoj novac u plemeniti metal čija cena raste čak tri puta brže od cene investicionog zlata.

Krizna i finansijski teška vremena pogoduju porastu cene plemenitih metala, a svedoci smo upravo toga u poslednjih nekoliko meseci. Oni mogu biti “sigurna luka“ ulagačima širom sveta, koji žele da zaštite svoj kapital i održe svoju kupovnu moć.

Investiranje u osmijum u kriznim vremenimaJedan od osnovnih razloga za kupovinu i ulaganje u osmijum u ovom momentu jeste njegova vrednost. Osmijum ima stabilan rast, te predstavlja investiciju sa minimalnim rizicima od ulaganja. Upravo to je ono što svaki investitor u kriznim i ekonomski nestabilnim vremenima želi – sigurnost.

Ukoliko želite da investirate svoj kapital u ovaj plemeniti metal, kompanija Insignitus GOLD i Insitut za osmijum Srbija stoje vam na raspolaganju.