Inovativne metode lečenja bolesti zavisnosti

0
383
inovativne metode lečenja bolesti zavisnosti

Inovativne metode lečenja bolesti zavisnosti pokazuju se kao najuspešnijim, čak i kada su u pitanju najteže adikcije.

Sve bolesti zavisnosti uvek dovode do teških fizičkih i psihičkih problema. Važno je na vreme započeti lečenje, jer je to od suštinskog značaja za uspostavljanje doživotne apstinencije. Ipak, potrebna je stalna nega i to se ne može uraditi samostalno.

inovativne metode lečenja bolesti zavisnosti 1

Zašto su potrebne inovativne metode lečenja bolesti zavisnosti?

Inovativne metode lečenja bolesti zavisnosti uvek ostvaruju najbolje moguće rezultate, i vraćaju pacijentima nadu u izlečenje. Pre toga je potrebno napraviti određene korake, koji su izazovni ali ne i nemogući!

Prvi korak ka oporavku je priznavanje prisutnosti zavisnosti i njenih efekata na svakodnevni život. To znači da zavisnici samostalno ili uz pomoć najbližih postepeno uviđaju da je zloupotreba supstanci postala problem, koji narušava kvalitet njihovog života.

Bilo da se radi o propustima u školi, fakultetu, na poslu, ili u odnosima s bližnjima, uvek je prisutno oštećenje svih važnih oblasti u životu. Jednom kada zavisnik prepozna negativan uticaj neke supstance na njegov život, dostupan je širok spektar mogućnosti lečenja.

Svim zavisnicima je potreban poseban pristup, a za neke od njih lečenje može trajati do kraja života. Potrebno je uspostaviti i održati doživotnu apstinenciju, što može biti izuzetno teško. Plan lečenja se često menja i prilagođava u skladu sa trenutnim potrebama pacijenta. Samo tako je moguće postići garantovani uspeh i sačuvati zdravlje zavisnika.

Mogućnosti lečenja zavisnosti zavise od više faktora, uključujući vrstu poremećaja, dužinu i težinu upotrebe supstance i njene efekte na pojedinca. Vrhunski stručnjaci će takođe dijagnostikovati sve fizičke komplikacije, poput oštećenja jetre kada je u pitanju alkoholizam.

Koje su inovativne metode lečenja bolesti zavisnosti?

Za početak, neophodna je psihodijagnostika. Na osnovu nje određuje se nivo zavisnosti, znaci psihičkih poremećaja, prisutnost depresije, kao i kolika je motivacija za izlečenjem.

Većina zavisnika mora da prođe kroz neki vid detoksa. Lečenje često započinje detoksikacijom, primenom leka za smanjenje simptoma apstinencijalne krize.

Lečenje psihičke zavisnosti nije moguće bez primene psihoterapije i medicinskih psihoterapijskih procedura. Obično je tretman intenzivan na početku lečenja. Broj seansi se postepeno smanjuje vremenom, kada simptomi krenu da se povlače.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde