Ishrana savremenog čoveka je je sve samo ne savršena. I pored velikog izbora hrane, voća i povrća iz raznih krajeva sveta čovek je navikao na jedam ritam ishrane koja ima velike nedostatke.
Jedan od tih nedostataka je mala količina unešenih vlakana dnevno tokom oborka.
Neka istraživanja su pokazala da se u današnje vreme tokom obroka unese prosečno do 15 grama vlakana. Ta količina je tek polovina onoga što je potrebno našem organizmu. Taj nedostatak može ako gledamo dugoročno da izazove veliki zdravstveni problem kod ljudi.
E sada dolazimo do super dela priče ovog našeg teksta. 100 grama kokica koje konzumirate u bioskopu, mogu nadoknaditi taj nedostatak unosa vlakana. A svi znamo da pojedemo mnogo više od 100 grama kokica 🙂
Još bolja strana ove priče o kokicama je ta da kukuruz kokičar ima nizak nivo šećera, natrijuma i holesterola, odnosno zasićenih masnoća.
Kada se „kokaju kokice“, kukuruz kokičar povećava svoju ukupnu antioksidativnu aktivnost usled zagrejavanja.
E sad to je bila priča o „normalnim“ kokicama. O karamelizovanim i čokoladnim kokicama nećemo ni da pričamo.
Industrijski prerađene kokice koje su prelivene različitim dodacima od delimično hidrogenizovanih biljnih ulja i veštačkih aroma sadrže i visok nivo soli.
A svi znamo da so treba da izbegavamo u širokom krugu ukoliko želimo da očuvamo zdravlje a i izbegnemo povećanje kilograma.
Znači, pravac bioskop, kofa kokica, flašica vode i uživajte u omiljenom filmu.