Grob Edgara Alana Poa – Tajna konjaka i ruža

Slično njegovoj poeziji, život i smrt Edgara Alana Poa obojeni su tamom i začinjeni neobjašnjivim događajima. Čak je i mesto njegove sahrane poznato po nekoliko neobičnih incidenata koji su se dogodili u godinama nakon smrti.

0
214
Grob Edgara Alana Poa

Grob Edgara Alana Poa privlači pažnju ljudi širom sveta.

Američki pisac, urednik i književni kritičar rođen je u Bostonu 1809. godine. Iako je talenat pokazao u svakoj književnoj oblasti popularnost je stekao svojom poezijom i kratkim pričama. Naročito onim čija tema je bila misterija. Zapravo, Po se smatra centralnom figurom romantizma i gotičke fikcije, kao i osnivačem detektivskog žanra.

Slično njegovoj poeziji, život i smrt Edgara Alana Poa obojeni su tamom i začinjeni neobjašnjivim događajima. Čak je i mesto njegove sahrane poznato po nekoliko neobičnih incidenata koji su se dogodili u godinama nakon smrti. Iz tog razloga grob Edgara Alana Poa je jedna od najomiljenijih turističkih atrakcija u Baltimoru.

Nerazjašnjena smrt sve do današnjih dana

Kompozitor Jozef V. Voker je 3. oktobra 1849. godine na izlazu iz svog doma naišao na čoveka u delirijumu koji je bio obučen u staru, iznošenu odeću. Na njegovo iznenađenje shvatio je da poznaje tog čoveka. Bio je to Edgar Alan Po.

Iako ga je Voker odmah odveo u bolnicu, 4 dana kasnije Po je preminuo. Doktor koji je sa njim proveo poslednje sate tvrdio je da je pisac dozivao nekog po imenu Rejnolds.

Kako se Po našao u onakvom stanju i šta je dovelo do smrti do danas nije poznato. Mnogi novinski članci toga doba naveli su da je umro od alkohola. Drugi su smatrali da su ga pijanog pretukle siledžije, te je umro od komplikacija povreda.

Kao uzroci navode se i srčana bolest, epilepsija, sifilis, meningitis, kolera, pa i besnilo. Tri decenije kasnije pojavila se još jedna verzija. U njoj je navedeno da je Po ubijen iz političkih razloga, jer je odbio da glasa za određenog kanditata.

Gde se nalazi grob Edgara Alana Poa?

Za razliku od drugih sahrana poznatih, Poova je bila skromna. Pesnik je sahranjen 8. oktobra 1849. godine, na groblju Vestminster crkve u Baltimoru. Ceremonija je trajala samo 3 minuta, a okupila je nekoliko ljudi.

Poov ujak je obezbedio jeftin kovčeg od mahagonija, koji nije imao ručice, natpisnu pločicu, pa ni platnenu postavu i jastuk za glavu. Pesnik nije dobio ni nadgrobni spomenik. Naime, rođak Nilson Po platio je spomenik od belog italijanskog mermera. Međutim, nesreća u kojoj je voz iskočio iz šina i udario u dvorište gde je čuvan spomenik dovela je do njegovog uništenja. Umesto spomenika grob Edgara Alana Poa obeležen je kamenim blokom na kome je pisalo „br. 80“.

Na inicijativu pesnika Pola Hamiltona Hejna prikupljen je novac za novi spomenik. Izgradio ga je pukovnik Hju Sison prema projektu arhitekte Džordža A. Frederika.

Grob Edgara Alana PoaKako je spomenik bio prevelik za prostor iznad groba, Poovo telo je ekshumirano i ponovo sahranjeno 1. oktobra 1875. godine na istom groblju, ali u blizini pročelja crkve.

Iako ne spada u najneobicnije spomenike na svetu, nadgrobna ploča krije jednu nelogičnost. Kao datum rođenja naveden je 20. januar, a ne 19. januara. Razlog za ovaj previd i danas ostaje misterija.

Ko je tajni obožavatelj Edgara Alana Poa?

Ono zbog čeka je grob Edgara Alana Poa posebno popularan jesu tajanstvene posete. Svake godine, u zoru 19. januara nepoznati muškarac je posećivao grob. Doneo bi bocu konjaka, sipao sebi čašu i recitovao kratku zdravicu. Zato je popularno nazvan „Poov zdravičar“.

Na spomenik je ostavljao uvek 3 crvene ruže i polu punu flašu konjaka. Ponekad je uz njih bila poruka.

Verovalo se da ruže predstavljaju Poa, njegovu suprugu i njegovu svekrvu koji su prvobitno bili sahranjeni na istom mestu. Značaj konjaka je neizvestan, jer se ne pojavljuje u Poovim delima. Beleška koju je ostavio neznanac 2004. godine je sugerisala da ovo piće predstavlja tradiciju njegove porodice, te da nema veze sa pesnikom.

Prema zapisima prva poseta se dogodila 1949. godine i trajala sve do 2009. Poruka iz 1993. godine glasila je „baklja će biti predata“. Pet godina kasnije nova poruka je objasnila ovu. Odnosno, da je nepoznati čovek umro, ali da je tradiciju preneo na dvojicu svojih sinova.

„Poov zdravičar“ poslednji put je viđen 2009. godine, na 200. rođendan pesnika. Mnogi smatraju da je nepoznati poštovalac posebno odabrao jubilarni datum kako bi priveo kraju tradiciju i ostavio poslednje tri ruže.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.