Mali i veliki Franc Jozef dukati

Među najatraktivnijim dukatima svakako su i Franc Jozef dukati. Zbog čega je tako i zašto bi ovi dukati trebalo da budu deo vašeg ulagačkog portfolija, otkrivamo vam u narednim redovima.

0
517
Mali i veliki Franc Jozef dukati

Mali i veliki Franc Jozef dukati predstavljaju najpopularnije dukate i vid investicionog zlata u našoj državi, ali i šire.

Dukati predstavljaju jedan od dva oblika investicionog zlata. Pored dukata, čisto, fizičko zlato dolazi u obliku zlatnih pločica.

Kada govorimo o investiranju u zlato, obično govorimo o kupovini jednog ili oba ova oblika čistog zlata. Iskusniji ulagači u zlato svoj portfolio diversifikuju različitim aktivama, ali i različitim oblicima investicionog zlata. Tako se u svakom dobro diversifikovanom portfoliju nalaze i zlatne pločice različite gramaže, ali i zlatni dukati.

Među najatraktivnijim dukatima svakako su i Franc Jozef dukati. Zbog čega je tako i zašto bi ovi dukati trebalo da budu deo vašeg ulagačkog portfolija, otkrivamo vam u narednim redovima.

Kada su se prvi put pojavili dukati?

Može se reći da se pojava prvih dukata vezuje za početak petnaestog veka i Veneciju. Tako su prvi dukati u Veneciji služili umesto robne razmene, kao vrsta novca. Ovaj deo Evrope bio je poznat po trgovcima koji su se zatim širili kontinentom, te ne čudi što su se i dukati brzo širili po svim evropskim zemljama. Ovi dukati predstavljaju osnov i model po kojem su se, kasnije, tokom vekova, izrađivali i drugi dukati, uključujući i ovaj čuveni austrijski zlatnik.

Mali i veliki Franc Jozef dukatiFranc Jozef dukati imaju dugu istoriju, te ne čudi što danas predstavljaju prvi izbor ulagača širom sveta.

Sačinjeni su od čak 98,6% čistog zlata, a ostatak dukata čini srebro. Upravo iz tog razloga smatra se jednim od najfinijih dukata na svetu. Kovnica u Austriji posvetila je ovaj dukat čuvenom austrougarskom vladaru Francu Jozefu, koji je, između ostalog, ostao upamćen i po dugogodišnjoj vladavini.

Mali i veliki Franc Jozef dukati – Po čemu se razlikuju od ostalih dukata?

Ono što Franc Jozef dukate čini posebnim je njihov dizajn.

Kada govorimo o ovim dukatima, važno je napomenuti da se na prednjoj strani novčića nalazi lik Franca Jozefa. Mali Franc Jozef dukat ukrašava profil cara, dok se na velikom nalazi njegov portret, kao i ramena. Glavu ukrašava lovorov venac. Na prednjoj strani nalazi se natpis FRANC IOS I D G AVSTRIAE IMPERATOR.Reversnu stranu ulepšava simbol gvoglavog carskog orla, kao i kruna koju su nosili rimski carevi iz Habsburške kuće. Ova kruna je zatim postala kruna Austrije. Simboli koji se takođe izdvajaju su carska kugla sa krstom, kao i mač koji se koristi prilikom krunisanja. Revers dukata nosi i natpis HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX A A 1915.

Zanimljiv je podatak da se na svim Franc Jozef dukatima nalazi ugravirana 1915. godina. Ova godina obeležava ponovni početak, nakon privremenog prestanka kovanja zlatnika. Svi zlatnici sa ovom godinom smatraju se investicionim zlatom.

Četvorostruki Franc Jozef dukat razlikuje se od malog po težini (četiri puta je teži), a samim tim i po vrednosti. Debljina dukata ista je kao i kod malog, s tim što je prečnik četvorostrukog veći.

Mali i veliki Franc Jozef dukati – Gde ih pronaći?

S obzirom na to da predstavljaju vredan dodatak ulagačkom portfoliju, možda se pitate i gde možete pronaći ove atraktivne dukate.

Kako biste izbegli rizik od toga da budete prevareni, savetujemo da svoje investiciono zlato uvek kupujete od proverenih trgovaca, sa registrovanom kompanijom i višegodišnjim iskustvom u tom poslu.

Kompanija Insignitus GOLD mesto je gde se mogu pronaći mali i veliki Franc Jozef dukati. Pored toga, na raspolaganju su vam i zlatne pločice različite gramaže, počev od 1 grama, sve do jednog kilograma.

Ukoliko razmišljate o investiranju u zlato, kupovina putem kompanije Insignitus GOLD predstavlja najbolje i najsigurnije rešenje. Nakon obavljenje kupovine, bilo online ili u prostorijama kompanije, imate opciju bezbednog čuvanja vašeg zlata. Naime, kompanija Insignitus GOLD nudi vam i opciju čuvanja zlata u najsigurnijem sefu banke Intesa.

Mali i veliki Franc Jozef dukatiZa više dodatnih informacija o kupovini i ulaganju u čisto, fizičko zlato, kompanija Insignitus GOLD uvek vam stoji na raspolaganju.