7 opasnih mesta na svetu na kojima vam je zabranjen pristup

Na jednom ostrvu je testiran antraks, na drugom ima 40.000 otrovnica, a ako pokušate pristati na treći velike su šanse da će vas ubiti i pojesti!

0
684
ostrva zabranjena za ljude
Photo: Pixabay.com

Na našoj planeti postoje mesta na kojima je ljudima zabranjen pristup ili su izuzetno rizična po život. Reč je o opasnim mestima na kojima bi vam život mogao biti ugrožen. Ona su zatvorena za posetioce, a samo neka od njih imaju stroga pravila za ograničen broj ljudi.

Bilo da su u pitanju politički, ekonomski ili sigurnosni razlozi, na tim lokacijama je strogo zabranjen pristup zbog čega ih obavija veo misterioznosti.

Donosimo sedam najopasnijih:

1. Ostrvo Gruinard, Škotska

Britanska vlada je 1942. godine kupila škotski otok Gruinard za testiranja bioloških oružja, a posebno antraksa. Zbog ekperimenta antraks je zagadio celo ostrvo i izazvao smrt 95 posto njegove populacije.

Do osamdesetih godina prošlog veka ovo ostrvo se smatrao najsmrtonosnijim mestom na Zemlji, a od 1986. godine počela su čišćenja. Danas se ostrvo smatra opasnim za sve vrste sisavaca, uključujući i ljude tako da je poseta strogo zabranjena, iako je navodno potpuno dekontaminirano krajem 20. veka.

Stručnjaci su upozorili da se spore antraksa zadržavaju u zemlji, zbog čega neće biti prihvatljiv za život nekoliko stotina godina.

2. Pećina Lascaux, Francuska

Ovaj pećinski kompleks potpuno je zatvoren za javnost od 2008. godine nakon što su se u hodnicima pećina proširile gljivice. Reč je o pećinama, koje se nalaze u Francuskoj, a na čijim su zidovima sačuvane najstarije slike ikad pronađene iz doba paleolitika. Pronađene slike stare su oko 17.000 godina i od neprocenjive su vrednosti za civilizaciju.

Pećine su pod zaštitom UNESCO-a i nalaze se na svetskom popisu baštine, a još jedan razlog zbog kojeg je ovo mesto moralo biti zatvoreno za javnost jeste to što su posetioci svojim ponašanjem ugrožavali opstanak neprocenjivih crteža.

3. Ostrvo Surtsey, Island

U vodama oko Islanda 1963. godine izbila je erupcija podvodnog vulkana i u vrlo kratkom vremenu stvorilo se novo ostrvo površine 2,7 kvadratnih kilometara. Dobilo je ime po divu s plamtećim mačem iz nordijske mitologije Surtru. Surtsey je idealno područje za proučavanje biokolonizacije.

Proglašen je prirodnim rezervatom 1965. godine. Otada je zabranjeno za javnost, a smeju da ga posete samo naučnici.

Posetioci su dužni da provere odeću i lične predmete kako u ovaj zatvoreni ekosistem ne bi slučano uneli seme iz spoljnog sveta.

Jedini vidljivi tragovi ljudskog uticaja na Surtseyu su napušteni svetionik na 150 metara visokom vrhu ostrva i montažna kućica koju koriste istraživači.

4. Ostrvo Ilha da Queimada Grande, Brazil

Ilha da Queimada Grande ostrvo je površine 0,43 kvadratna kilometra koje se nalazi 35 kilometara od brazilske obale. Iako na prvi pogled izgleda idilično, na njemu je oko 4000 zmija. Najotrovnija je od njih zlatna zmija (Bothrops insularis), čiji je otrov pet puta jači od ostalih otrovnica.

Kada ugrize, nastupa gotovo trenutna smrt. Upravo zato brazilske vlasti su zabranile posećivanje ovoga ostrva zmija.

5. Area 51, Nevada, SAD

Ovo je jedno od najtajnijih i najzaštićenijih područja na Zemlji. Ovome području u Sjevernoj Nevadi se niko ne sme približiti osim tajnih službi i vojnog osoblja s posebnim dopuštenjem.

Prema službenim izveštajima ovde se testiraju avioni i oružje, dok je teoretičarima zavere omiljena teorija kako je to baza gde američka vlada skladišti dokaze o vanzemaljskom životu uključujući i dokaze o navodnom sudaru s vanzemaljcima u Roswellu u Novom Meksiku 1947. godine.

Zaštićen je čak i vazdušni prostor iznad ove baze iznad koje je zabranjen prelet. Zanimljivo je da je njegovo postojanje priznato tek 2013. godine, a do tada je vlada tvrdila da baza ne postoji.

6. Ostvro Severni Sentinel 

Severni Sentinel prostire se na 72 kvadratna kilometra u Bengalskom zalivu. Jedan od najzatvorenijih i najmanje tehnološki razvijenijih naroda živi na ostrvcetu Severni Sentinel u Bengalskom zalivu, koji je najopasnije mesto na kojem se brodolomac može iskrcati. Pretpostavlja se da na ostrvu živi oko 250 domorodaca, a pričaju neklasifikovanim jezikom.

Pre desetak godina oni su ubili dvojicu ribolovaca koji su zalutali u njihove vode i približili se ostrvu. Sve što se zna o njima otkriveno je posmatranjem ostrva iz vazduha.

7. Vulkan i ostrvo Heard, Australija

Ovo mesto je proglašeno za najteže pristupačnim na svetu, a jedini njegovi stanovnici su tuljani, pingvini i ptice. Ostrvo Heard spada pod spoljnu teritoriju Australije, a smestilo se između Antarktika i Madagaskara. Ukupna površina mu je 953 kvadratna kilometra, a na njemu se nalazi čak 41 glečer.

2000. godine stručnjaci s Havaja su uočili lavu dugu 2 kilometra kako izlazi s vrha Mawson koji pripada 837 metara visokom i od tada aktivnom vulkanu.

Uslovi oko ovog ostrva su izrazito nepovoljni pa se oko njega može ploviti svega dve nedelje u celoj godini.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde