Zavisnost od video igrica – Opasan problem današnjice!

0
11
zavisnost od video igrica

Zavisnost od video igrica je jedna od najčešćih bolesti zavisnosti u današnje vreme, koja pogađa milione ljudi širom sveta.

Ova zavisnost se manifestuje smanjenom kontrolom nad igranjem i sve većom potrebom da se igraju igrice. To ide to te mere da ova navika ima prednost nad svakodnevnim aktivnostima uprkos negativnim posledicama.

Postoji pravo mesto gde možete pobediti ovu zavisnost, i mnoge druge. Reč je o klinici VIP Vorobjev, koja nudi idealne uslove za oporavak.

zavisnost od video igrica 1

Kako prepoznati zavisnost od video igrica?

Zavisnost od video igrica se razlikuje od rekreativnog igranja koji predstavlja hobi za mnoge ljude. Glavna razlika između zdravog hobija i zavisnosti je negativan uticaj koji ova aktivnost ima na vaš život.

Šta uzrokuje ovu zavisnost? Pre svega, video igre su dizajnirane tako da izazivaju zavisnost. Pri igranju dolazi do povećanog lučenja dopamina, koji je poznat kao hormon dobrog raspoloženja. Ipak, prekomerna izloženost ovom nivou stimulacije može dovesti do strukturnih promena mozga.

Danas živimo u svetu gde očekujemo trenutno zadovoljstvo. Kao i internet, igre donose ogromnu gratifikaciju, da je lako igrati satima i satima i potpuno izgubiti pojam o vremenu. Igranje omogućava ljudima da pobegnu u „virtuelnu stvarnost“ u kojoj mogu da budu šta god požele. Tamo je potpuno moguće stvoriti okruženje u kome se osećate sigurno i u kom je sve pod kontrolom. Upravo je ovo glavna zamka ove opasne adikcije.

Zavisnost od video igrica – Važni znaci koje ne smete ignorisati!

Postoji više znakova koji upozoravaju da je došlo do formiranja zavisnosti. Iako mogu biti od koristi za bolje razumevanje težine situacije, važno je da uvek potražite stručnu pomoć kada je u pitanju lečenje.

Jedan od glavnih znakova je preokupacija video igrama. Pojedinac razmišlja o prethodnoj aktivnosti ili očekuje igranje sledeće igre, koje postaju dominantna aktivnost u svakodnevnom životu.

Pri pokušaju da se prekine s igranjem javljaju se simptomi poput razdražljivosti, anksioznosti, dosade, žudnje ili depresivnog raspoloženja. Takođe dolazi do razvoja tolerancije i sve češće upotrebe video igrica, koja se ne može kontrolisati.

Zavisnici polako gube interesovanje za prethodne hobije, osim za igranje. Pritom, preokupacija video igricama postaje način da se ublaži osećaj bespomoćnosti, krivice i anksioznosti.

I pored svih psihosocijalnih problema koji nastaju, zavisnici nastavlajju da igraju igrice. Neretko lažu članove porodice i prijatelje o učestalosti igranja. Ovo uvek dovodi do popuštanja u školi ili na poslu i do gubitka značajnih veza sa drugima.

Ako ste prepoznali sebe ili nekog drugog u navedenim simptomima, bilo bi mudro da odmah potražite stručnu pomoć!

zavisnost od video igrica 2

Klinika VIP Vorobjev – Mesto za novi početak

Jasno je da je svaka zavisnost složen problem koji zahteva stručnu pomoć. Zavisnost od video igrica nije izuzetak, jer može naneti ozbiljnu štetu nečijem životu.

Uobičajeno je da zavisnik od video igrica provodi preko 10 sati dnevno u ovim aktivnostima, koje remete normalan bioritam. Uronjeni u svoje iskustvo, često imaju lošu ishranu i konzumiraju energetska pića puna kofeina i šećera.

U težim slučajevima dolazi do razvoja agorafobije – tipa anksioznog poremećaja kod kog je prisutan strah da se napusti kuća. Zavisnici su obično razdražljivi, depresivni, fizički agresivni i odbijaju da idu u školu ili na posao zbog igranja.

Ova zavisnost dovodi do funkcionalnih oštećenja u više oblasti života, a dugoročni efekti mogu biti pogubni. To uključuje neuspeh na planu karijere, razvod i nezaposlenost. Ne dozvolite da se najgore desi, jer blagovremena reakcija može sprečiti ozbiljne posledice.

Rešenje je luksuzna klinika za lečenje zavisnosti – VIP Vorobjev. U prijatnom, udobnom ambijentu vaši voljeni će imati sve potrebne uslove da se rehabilituju i ponovo pronađu unutrašnji mir. Uz pomoć vrhunskih stručnjaka koji koriste savremene metode moguće je pobediti svaku adikciju, i okrenuti novi list u svom životu.

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde