Zavisnost od interneta – Najčešća bolest modernog doba!

0
159
zavisnost od interneta

Moderne tehnologije su veoma promenile način na koji provodimo slobodno vreme. Danas gotovo da nema osobe koja makar jednom dnevno ne uđe na društvene mreže, a uglavnom je to i mnogo češće. Međutim, šta se dešava kada prekomerno koriščenje računara i mobilnih telefona počne da ometa vaš svakodnevni život? Ako zapostavljate posao, hobije i druge ljude zbog ove navike, veoma je verovatno da ste razvili zavisnost od interneta.

Zašto je i zavisnost od interneta ozbiljna adikcija? Upravo zbog toga što se na nju gleda kao na nešto sasvim bezazleno i bezopasno. Međutim, kao i svaka druga zavisnost, ona može da uništi vaše zdravlje i vaš život.

zavisnost od interneta 1

Šta je zavisnost od interneta?

Šta je zavisnost od interneta i kako je definisati? S obzirom da se radi o novijem problemu, nije lako dati preciznu definiciju. Međutim, među istraživačima je opšte prihvaćeno da je ova zavisnost pripada širokom spektru ostalih adikcija.

Kao što samo ime kaže, ova zavisnost se odnosi na abnormalno korišćenje interneta, koje prevazilazi uobičajeno i ometa svakodnevni život. S obzirom na vreme u kom živimo, a koje je obeleženo digitalizacijom, nije iznenađujuće što je ovaj problem sve češći. Često se smatra da je samo omladina ugrožena, ali istraživanja pokazuju da su odrasli podjednako „ranjivi“ da razviju ovaj tip adikcije.

Zabrinjavajuća stvar kod ove zavisnosti je to što smo danas praktično okruženi tehnologijom na svakom koraku. Internet je svuda prisutan i utiče na sve sfere naših života. Većina onoga što radimo tokom dana, bilo na poslu ili privatno, radimo na internetu. Bilo da želite da poručite nešto, da kontaktirate nekoga ili da jednostavno pronađete neku informaciju, sve ćete to uraditi preko interneta.

To je, u suštini, glavni razlog zbog kojeg je ova adikcija toliko zabrinjavajuća. Danas je teško, ako ne i nemoguće živeti bez interneta. Uvek smo mu izloženi, a većina nas ga koristi svakodnevno.

Kako pobediti zavisnost od interneta?

Iako je internet veoma koristan, kada dođe do adikcije, jasno je da ovo zahteva stručnu pomoć.

Naravno, pogrešno je misliti da je svako korišćenje interneta problematično. Do problema dolazi kada ove aktivnosti počnu da vas ometaju u svakodnevnom životu. Zavisnost od interneta se obično deli na više tipova. Najčešće identifikovane kategorije uključuju igranje video igrica, korišćenje društvenih mreža, online kupovinu i neprimereno korišćenje internet pornografije.

Ipak, postoji način da se oslobodite ovog, na prvi pogled nerešivog problema.

Znaci koji ukazuju na zavisnost od interneta uključuju višesatno provođenje vremena na internetu, i zanemarivanje svih ostalih aktivnosti. Pri pokušaju da se „surfovanje“ obustavi, zavisnici ispoljavaju nervozu, razdražljivost i nemir, i nemogućnost koncentracije na bilo šta drugo. Polako se menjaju i životne navike, a sve u cilju da se što više živi u „digitalnoj realnosti“.

Da li vam sve ovo deluje poznato? Ukoliko je vaš odgovor da, ne gubite vreme. Što pre potražite pomoć!

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde