Zašto ulagati u plemenite metale?

Dugi niz godina prepoznaje se mogućnost ulaganja u plemenite metale kao sredstva osiguranja u vremenima ekonomskih sukoba, ali i kao sredstva za postizanje značajnog ekonomskog povrata, posebno iz diversifikovanog portfolija, zašto je to tako saznajte u narednim redovima.

0
556
Zašto ulagati u plemenite metale

Zašto ulagati u plemenite metale? Ovo pitanje postaviće sebi veliki broj ljudi u vremenima ekonomske neizvesnosti.

Vekovima unazad globalna društva ulažu u plemenite metale kao u istinsku zalihu bogatstva. Prvobitno su zlatni i srebrni novčići bili oblik valute. Sada se, zbog svoje retkosti, i zlato i srebro smatraju preskupim da bi bile moderne valute. Međutim, plemeniti metali i dalje privlače. Zbog čega je tako? Osnovni razlog svakako je podatak da ih investitori širom sveta smatraju suštinskom zaštitom od ekonomske katastrofe.

U koordinisanim naporima u protekloj deceniji, centralne banke zajedno sa državnim trezorima štampaju novac, dok vlade stvaraju nekontrolisane količine duga i nefinansiranih obaveza, bez ikakvih jasnih smernica za otplatu. Šta se dešava kada svemu ovome dođe kraj i kada berze, imovina, valute i državni dug budu znatno obezvređeni? Gde investitori ulažu svoj kapital da bi sačuvali svoje bogatstvo i sačuvali ga na sigurnom?

Tokom ovog istog vremenskog perioda, globalne centralne banke su u procesu kupovine neviđenih količina fizičkog zlata. Ovaj proces traje od 2010. godine i u porastu je sve do dana današnjeg.

Zašto ulagati u plemenite metaleBanka za međunarodna poravnanja je ponovo klasifikovala zlato kao aktivu prvog reda u okviru globalnog finansijskog sistema. Plemeniti metali su se iznova i iznova dokazivali kao izuzetno moćna i efikasna zaštita od ekonomske katastrofe.

Plemeniti metali, za razliku od drugih vrsta ulaganja, mogu se brzo i lako prodati u slučaju da je investitoru potrebna gotovina.

Koje su osnovne prednosti ulaganja u plemenite metale i zašto bi trebalo deo kapitala pretvoriti u njih otkrivamo vam u narednim redovima.

Prednosti investiranja u plemenite metale

Dugi niz godina prepoznaje se mogućnost ulaganja u plemenite metale kao sredstva osiguranja u vremenima ekonomskih sukoba, ali i kao sredstva za postizanje značajnog ekonomskog povrata, posebno iz diversifikovanog portfolija.

Kako bi se investicioni portfolio diversifikovao, u njega bi se trebalo uključiti i određena količina plemenitih metala, kao što je zlato.

Zlato je sada novac i pruža čvrstu, opipljivu i sigurnu zaštitu imovine u vremenima ekonomske depresije. Zlato takođe pruža investitorima stabilnu zalihu bogatstva, u vremenima kada se više ne smatra da valute imaju vrednost.

Pored zlata, i plemeniti metali kao što su platina, paladijum i osmijum će i dalje biti u velikoj potražnji.

Kada se ovi specifični plemeniti metali kombinuju u diversifikovanom portfoliju, investitori osećaju sigurnost u prilično nesigurnim vremenima, sa kakvima se i danas susrećemo.

Osim toga, plemeniti metali, kada se u njih investira na dovoljno dugačak vremenski period, mogu doneti i veće povrate i zaradu. U proseku, cena zlata rasla je oko 9% godišnje. Tokom kriznih vremena, ovaj procenat znatno je veći. Stoga, ulaganje u ovaj plemeniti metal se naročito preporučuje kada želite da sačuvate svoj kapital dok kriza ne prođe.

Zašto ulagati u plemenite metale i čisto zlato?

Zlato je globalno poštovano širom sveta zbog svoje vrednosti i značajne istorije, kao deo mnogih kultura hiljadama godina unazad.

Zlato je važan deo diversifikovanog investicionog portfolija, jer njegova cena raste kao odgovor na događaje koji uzrokuju pad vrednosti papirnih ulaganja, kao što su akcije i obveznice.

Iako cena zlata može biti promenljiva u kratkom roku, ona je uvek održavala svoju vrednost na duži rok. Tokom godina, služilo je kao zaštita od erozije glavnih valuta. Zlato je jedinstvena imovina utoliko što je visoko likvidno, a ipak retko.

Ono je koliko luksuz, toliko i investicija. Fizičko zlato nije ničija odgovornost i ne nosi rizik druge strane, te je veoma atraktivna aktiva u vremenima krize.

Dodavanje zlata u ulagački portfolio preporučuje se kako početnicima, tako i iskusnim investitorima.

Zlato je istorijski bilo neverovatan nosilac i čuvar kupovne moći u odnosu na valute koje konstantno gube vrednost tokom vremena. Zato se zlato smatra fantastičnom kriznom zaštitom kapitala.

Odgovor na pitanje zašto ulagati u plemenite metale više je nego jasan. Oni će zaštititi i sačuvati vaš kapital od svih potresa na ekonomskom tržištu. Oni će omogućiti da diversifikujete svoj portfolio na jednostavan način. Oni će pomoći da se osećate sigurno u veoma nesigurnim finansijskim vremenima.

Zašto ulagati u plemenite metaleKupovinu plemenitih metala, među kojima su fizičko zlato i osmijum, možete obaviti putem web shop-a kompanije Insignitus GOLD.