Strah od sportskih povreda je česta pojava kao kod našeg O.M.

0
1692
Strah od sportske povrede
Photo: Pixabay.com

Pozdrav, ja imam jednu vrstu straha o kojem bih voleo da čujem vaše mišljenje. Naime, ja treniram košarku i vodim generalno sportski život. Međutim pre nekoliko meseci sam doživeo dve potpuno identične povrede u kratkom vremenskom roku, te sad imam strah od duela sa protivničkim igračem, a uskoro bih trebao da počnem da treniram. Kako prevazići taj strah?

___________________________________________

Poštovani O.M.,

Na osnovu informacija koje ste mi dali postoji nekoliko mogućih uzročnika Vašeg straha. Kao što se o raznim temama u životu može diskutovati na različite načine, tako i naš mozak ume da neke činjenice na različite načine posmatra i obradi ih ponekad i pogrešno.

Strahovi uglavnom i nastaju, tako što se na normalnu emociju straha koju svi imamo, dodaju neka predimenzionirana svojstva koja pojave kojih se bojimo najčešće nemaju. Na primer, kod ljudi koji se boje buba, koliko im zapravo bube mogu naškoditi? Koliko jedan mrav može biti opasan za čoveka? Ali koliko strah od tog mrava može naškoditi čoveku da živi kako želi. Sve je u perspektivi i proceni situacije.

Ako posmatramo Vaš primer, povreda Vas može onemogućiti da igrate neko vreme, ali strah od povrede Vam zauvek može oduzeti uživanje u bavljenju sportom!

Nakon što ste imali prvu povredu, verovatno ste još uvek bili pod jakim utiskom i opterećeni razmišljanjem o povredi i njenim posledicama na Vas. Vaša pažnja je previše bila usmerena na nju i samim tim manje na igru, pa se povreda ponovila možda zbog toga i ponovila.

Drugi secenario je da je u pitanju zaista nesrećna slučajnost da se ponovila ista povreda. Svakako je važno da sada u tom slučaju proverite da li ste je zaista zacelila i da ste je prevazišli, kako biste bili sigurni da se povreda neće ponoviti.

Treća mogućnosti je da Vas je neki potisnuti strah od moguće povrede prvenstveno i doveo do bilo kakve povrede.

Svakako iz priloženog i sami vidite da Vas strah samo može paralisati i ograničiti Vam mogućnosti da se fokusirate i bavite onim što volite. Vaše misli nisu svemoguće, ali ukoliko im dozvolite da vladaju i da Vam usmeravaju šta ćete raditi i kako ćete se osećati, nećete imati rezultate kakve želite.

Možete misliti na mogućnost da se povredite, a možete misliti na protivnika i na igru u kojoj ste. Nemojte dozvoliti da Vas misli parališu i oduzmu užitak koji Vam pruža bavljenje sportom.

Mišljenje o povredi neće je sprečiti, već Vam samo može odvući misli u pogrešnom pravcu. Ima puno istine u rečenici „Kakve su Vam misli, takav Vam je život!“. Ne dozvolite da živite sa osećanjem da ste pod rizikom, već uživajte u sportu i pazite se povrede u granicama normale. Ponavljate sebi jednu važnu činjenicu,  a to je da Vas strah samo može paralisati i onemogućiti da date sve od sebe. Strah je taj koji najviše može uticati da se zaista i povredite, zato nemojte dozvoliti da tako razmišljate.

Brinite o sebi, trenirajte pažljivo i radite na svom samopouzdanju. Vi upravljate Vašim mislima i strahovima, a ne oni Vama.

Nadam se da su Vam moji saveti bili korisni, a ukoliko želite da radite individualno i konkretno na Vašim strahovima slobodno me kontaktirajte.

Vaša Sana

sana psiholosko savetovanje

Ana Stamenić, klinički psiholog

+ 381 66 13 02 15

Terazije 14, Beograd

ww.psiholoskosavetovanje.rs

Rubrika Draga Sano pomaže vam da na vaše životne probleme odgovore dobijete od kliničkog psihologa Ane Stamenić koja redovno pomaže naših čitaocima. Više o ovoj rubrici i kako da nam pošaljete vaš problem možete pročitati ovde.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde