Šta uraditi ako saznate da vam dete koristi narkotike?

0
884
dete koristi narkotike

U današnje vreme svedoci smo ogromne rasprostranjenosti ilegalnih droga. One se mogu naći „na svakom ćošku“, te nije ni čudno što mnogi roditelji strahuju da se to ne dogodi i njihovoj deci. Međutim, šta uraditi ako saznate da vam dete koristi narkotike?

Ovo je veoma zastrašujuća vest za sve roditelje, bilo da su sumnjali na to ili ne. Kao i alkohol, droga ostavlja užasne posledice, i roditelji ostaju u šoku, ne znajući šta da urade. Međutim, najvažnija stvar je suočiti se sa tim. dete koristi narkotike 1Šta uraditi ako saznate da vam dete koristi narkotike?

Šta uraditi ako saznate da vam dete koristi narkotike i da je zavisnik? Kao i kod svakog važnog razgovora, najbolje je da odvojite malo vremena za pripremu. Pre nego što se odlučite da obavite razgovor, duboko udahnite i isplanirajte način na koji ćete započeti diskusiju. Takođe, razmislite malo o razlozima zbog kojih se vaše dete okrenulo zloupotrebi droga.

Nekada roditelji smatraju da je to njihova krivica i da nisu bili dovoljno prisutni u životu svog deteta da to spreče. Međutim, upotreba droga nije uvek posledica lošeg roditeljstva, nego je nažalost svakodnevna pojava u modernom društvu. Mladi često žele da ostave utisak u krugu vršnjaka i da se dokažu, ali često biraju „pogrešan put“ koji vodi u zavisnost.

Kada budete vodili ovaj važan razgovor sa svojim detetom, jako je važno da ostanete smireni i usredsređeni. Naglasite da droga nikada nije dobar razlog da se nešto uradi, jer je zdravlje iznad svega.  Takođe se možete usredsrediti na činjenicu da droga na sve utiče različito. Samo zato što neki ljudi žive godinama kao zavisnici, mnogi životi su se ugasili upravo zbog konzumiranja narkotika. Na kraju, ne dozvolite da vaš odgovor postane opravdanje za upotrebu droge. Usredsredite se na problem koji je pred vama i na njegovo rešenje. A to je prestanak zloupotrebe supstanci i izlečenje vašeg deteta.

Šta uraditi ako saznate da vam dete koristi narkotike i kako mu pomoći?

Činjenica je da tinejdžeri lažu o upotrebi narkotika, a roditelji im često veruju, i na taj način odlažu lečenje. Naime, neverovatno je teško „pogledati istini u oči“, ali na taj način se javlja suzavisnost, i problem se samo produbljuje. Nijedna porodica ne želi da prođe kroz ovo, ali stvari mogu da se promene na bolje. Za početak, najbitnije je pronaći sigurno mesto gde će vašem detetu biti pružena sva neophodna pomoć.

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde