Šta ukazuje na visok holesterol u krvi?

Redovno kontrolisanje nivoa holesterola u krvi može pomoći prevenciji srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema.

0
284
Holesterol u krvi
Designed by Freepik

Bez obzira na sve znakove visokog holesterola koji slede, ako imaš neke, moraš prvo posetiti svoga doktora kako bi testiranjem krvi mogao to i potvrditi. U svakom slučaju, proveravanje nivoa holesterola u krvi može pomoći prevenciji srčanih oboljenja i spasiti živote.

Kako je pitanje uistinu individualno, može biti da već imaš podosta visok holesterol, a da nemaš niti jedan od ovih simptoma. To znači da čak i ako se osećaš poprilično zdravo, tvoj holesterol može biti visok već godinama, a da nisi ni primetila.

Ipak, postoje neki pokazatelji visokog holesterola na koje moraš pripaziti. Oni mogu imati veze i s drugim stanjima u tvome telu, pa ponavljamo da je kod razrešenja ikakve sumnje, najsigurnije odraditi test kod doktora.

Žućkaste izrasline na kapcima

Ako si primetila bezbolne žute izrasline na donjim i gornjim kapcima, to se zove katarakta i ukazuje na povišene masnoće u krvi. Katarakta neće naštetiti tvom vidu, no jedini način uklanjanja ovih izraslina je određenim kiselinama ili laserima, a jedini trajni način je stavljanje holesterola pod kontrolu.

Sivi prstenovi oko rožnjače

Stani blizu ogledalu i posmatraj oči. Postoji li sivkasti ili mlečno beli prsten ili polumesec oko tvoje rožnjače, to može biti arcus senilis, takođe uzrokovan taloženjem masti u rožnjači. Prsten bi trebao nestati nakon spuštanja nivoa holesterola.

Trnci u dlanovima i stopalima

Visok holesterol može zaštopati veliki broj krvnih žila u tvome telu, što će zaustaviti dotok zraka i drugih nutrijenata potrebnih do tvojih perifernih živaca, koji su im potrebni za normalno funkcioniranje.

Bol u vratu i potiljku 

Već smo spomenuli začepljenost krvnih žila kod visokog holesterola, a osim trnaca, ona može uzrokovati bolove u vratu i potiljku zbog manjka cirkulacije uzrokovanih tim začepljenjem. Isto se može dogoditi i tvojim ramenima.

Ubrzan rad srca

Većinu vremena, srčane anomalije nisu opasne. Mogu biti uzrokovane anksioznošću, stresom ili nekim lekovima, no mogu ukazati i na probleme u kardiovaskularnom sistemu, od kojih je jedan i visoki holesterol.

Neuravnotežena ishrana i nezdravi način života

Ako jedeš više masne hrane od voća i povrća, pušiš i voliš piti alkohol u većim količinama, imaš višak kilograma i ne vežbaš gotovo nikada, postoji vrlo velika mogućnost da ti je holesterol povišen. Osobe koje u porodici imaju već par dijagnoza visokog holesterola su u još većoj opasnosti.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde