Samo osam zemalja EU seks bez pristanka smatra silovanjem

U izveštaju se napominje kako samo osam zemalja u Evropi ima zakone prema kojima se seks bez pristanka smatra silovanjem. Poslednji slučaj je šokirao javnost: Devojčicu su do krvi zlostavljali vinskom bocom, a sud je utvrdio da je 'mogla držati noge čvršće skupljene'!!!

0
1103
silovanje seks zakon sud

U Europskoj Uniji, statistički gledano, jedna od dvadeset žena starijih od petnaest godina silovana je, a deset posto njih doživelo je neki oblik seksualnog zlostavljanja.

Zabrinjavajući su to podaci koje je povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama objavio Amnesty International u saradnji s Agencijom za fundamentalna ljudska prava (FRA).

Iako se u izveštaju ističe kako se situacija lagano poboljšava, još uvek postoje problemi sa zakonima, koji često seks bez direktnog pristanka ne definišu kao silovanje, odnosno, uopšte ga ne definišu kao nešto kažnjivo.

Mogla je da drži skupljene noge

U izveštaju se napominje kako samo osam zemalja u Europi ima zakone prema kojima se seks bez pristanka smatra silovanjem, dok sve druge kao uslov za dokazivanje kaznenog dela silovanja postavljaju upotrebu sile ili pretnje. Poslednje zemlje koje su se pridružile strožijem definisanju silovanja su Island i Švedska, a u potonjoj su aktivisti više od deceniju vodili pravnu bitku kako bi to postigli.

Euronews tako, citirajući najnovije izvštaje, podseća na slučaj 15-godišnjakinje iz Švedske koju su tri vršnjaka silovali staklenom bocom dok nije prokrvarila. Sud ih je oslobodio krivice jer „je nisu hteli da je povrede i prestali su čim su videli da krvari“, a sudija je u sramotnoj presudi ustanovio i da je „mogla čvršće da drži skupljene noge kako bi zaštitila svoje dostojanstvo“. Pritom je u obrazloženju presude pisalo i kako „tokom seksualnog čina ljudi često prirodno i spontano rade različite stvari, bez izričitog pristanka na njih“.

seks bez pristanka zakon silovanjeŠpanija, Portugal i Danska mogle bi biti sledeće zemlje koje će pratiti put Švedske i Islanda, a taj uspeh pripisuje se žestokoj borbi nevladinih udruženja i aktivista za prava žena. Ali, žalosno je da se iz ovog izveštaja može izvući zaključak kako se promene u zakonodavstvu događaju tek kada se nekoj ženi dogodi brutalan slučaj nasilja, jer javnost do tada kao da nije zainteresovana. Tako su u Španiji milioni žena izašle na ulicu početkom ove godine, protestvujući protiv odluke suda da petoricu silovatelja osudi samo za seksualnu zloupotrebu, a ne i silovanje.

Obavezujuća odredba Istanbulske konvencije

Sličan je slučaj, podseća AI, zabeležen i u Portugalu gde su silovatelji dobili samo uslovnu kaznu za „seksualno zlostavljanje osobe nesposobne da sebrani“, a ne silovanje, a dokazano je da su zlostavljali ženu koja je bila pod tolikim uticajem alkohola da se u više navrata onesvestila.

Svesnost o problemu zakonskog gonjenja silovanja raste širom Evrope, a grupe se organizuju i u Norveškoj, Irskoj, kao i brojnim drugim zemljama. Izveštaj završava podsećanjem kako su sve zemlje koje su ratifikovale Istanbulsku konvenciju dužne da osude seks bez direktong pristanka druge osobe.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde