Pre 10 godina pojavio se bitcoin, koji je pokrenuo tajanstveni kriptograf

Ulaganja su krenula s kolapsom banke Lehman Brothers koje je upala u krizu. Bitcoin se niotkuda pojavio kao alternativni način…

0
197
Download from Freepik.com

Pre deset godina anonimni kriptograf izložio je načela autonomne ‘online’ valute, koja bi postojala izvan dosega vlada i središnjih banaka. Danas nestabilnost bitcoina puni naslovnice, ali tehnologija koja se nalazi iza njega obećava dublju promenu.

Digitalna valuta bitcoin jedan je od najvećih financijskih fenomena našeg doba. I dok je njena povremena rekordna tržišna vrednost stvarala snove o brzom bogaćenju, ovogodišnji pad je pokrenuo strahove da bi sve moglo nestati u jednoj sekundi. Bitcoin je pre 10 godina pokrenuo anonimni kriptograf koji je pod imenom „Satoshi Nakamoto“ objavio načela autonomnog digitalnog novca.

Njegove ideje su bile revolucionarne: Nema kontrole središnjih banaka, nema nacionalnih granica. Umesto toga će mehanizam pod nazivom blockchain osigurati poverenje i sigurnost u sistem. Grubo rečeno, blockchain je javno dostupna kartoteka transakcija koje se snimaju jedna za drugom. Ako neko pokuša narušiti ovaj lanac, to će odmah biti vidljivo jer je dostupno više zapisa. Tako ovaj sistem ne dopušta korišćenje virtualnog novca više od jednom, na primer.

Designed by Freepik

Bitcoini se generišu, odnosno ‘rudare’, pomoću kompleksnih računarskih matematičkih procesa. Količina bitcoina je ograničena i što se ‘rudari’ više približe limitu to će postupak biti zahtevniji. Satoshijev objava objavljena je putem mailing liste u novembru 2008. Dva meseca kasnije, stvoren je softver. Ulaganja su krenula sa kolapsom banke Lehman Brothers koje je upala u krizu. Bitcoin se niotkuda pojavio kao alternativa. Veruje se da Satoshi Nakamoto poseduje milion bitcoina što je oko 6.3 milijarde dolara – bogatstvo koje je ostalo netaknuto. Misterija njegovog ili njenog identiteta je velika zagonetka koju mnogi pokušavaju da reše.

Satoshi je samo virtualno komunicirao sa svojim kolegama iz svieta bitcoina pre nego što se potpuno povukao u izolaciju. Bilo je potrebno neko vreme da bitcoin dobije zamah. U početku je samo bio igralište za računarske stručnjake. U priči koja je ušla u legendu, neki je programer navodno sa 10.000 bitcoina platio dostavu dve pizze 2010. godine. Na vrhuncu euforije bitcoinom prošle godine, ta bi dostava koštala 190 miliona dolara, a čak i danas, nakon znatnog pada vrednosti kriptovalute, tog nesrećnika dve pizze bi danas koštale 63 miliona dolara.

Jedni od prvih koji su profitirali od ove kriptovalute su bili ‘online’ kriminalci. Na crnim internetskim tržištima kao što je Silk Road, bitcoin se mogao koristiti za kupovinu droge i oružja. U ranim danima bitcoin su karaktersiale brze fluktuacije vrednosti, što je privuklo brojne špekulante. Na samom se početku vrednost bitcoina kretala od nekoliko eura do desetaka i natrag.

Downloaded from Freepik.com

Pažnja javnosti i limitiran broj bitcoina, koji dostiže brojku od oko 21 milion jedinica, doveo je do prave zlatne groznice u poslednjih nekoliko godina. Vrednost valute skočila je još više. Zbog tačno određenog broja jedinica bitcoina, sve kompleksniji i energetski zahevniji proces rudarenja zahteva korišćenje farmi servera. Na Islandu, koji ima jeftinu geotermalnu energiju, razvila se cela industrija rudarenja. Bitcoin je izgubio dve trećine svoje vrednosti ove godine, ali osećaj zlatne groznice još nije popustio. Možda će proći 20 godina dok se ne izrudare sve zadate jedinice.

Međutim, tehnologija koja stoji iza bitcoina, blockchain, privukla je najveći interes banaka i drugih institucija, od muzičke do automobilske, zato što doprinosi sigurnosti internet transakcija.

Blokchain kritičari smatraju da je lančani sistem jako spor I ogroman, ali zagovornici tehnologije kako se problem mogu rešiti, I da je njihova potencijalna dobronamerna sigurnost odgromna. „Tehnologija je još u ranim godinama razvoja, treba da sazre kako bi mogla da se razvije za korišćenje za druge stvari“, rekao je profesor Christoph Meinel, stručnjak za internetsku tehnologiju i sisteme sa univerziteta u Potsdamu.

Finansijska industrija ima sličan pogled na ovu tehnologiju: „Blockchain ima potencijal da promeni način na koji kupujemo i prodajemo, sarađujemo s vladom i potvrđujemo autentičnost svega, od vlasništva do porekla organskog povrća“, napisali su iz banke Goldman Sachs. Blockchain nudi jednostavan i siguran način verifikacije gotovo svake vrste transakcije, čime ujedno uklanja potrebu za posrednikom ili centralizovane tačke verifikacije.

Reč je o tehnologiji koja bi mogla da promeni velik broj industrija, dovodeći u pitanje dugogodišnje poslovne modele, od osiguranja do nekretnina.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde